Начало / Свят / Джон Банвил продължи приключенията на Филип Марлоу

Джон Банвил продължи приключенията на Филип Марлоу

Джон Банвил съживи легендарния персонаж на Реймънд Чандлър детектив Филип Марлоу, съобщи huffingtonpost.com. На англоезичния пазар вече е романът му „The Black-Eyed Blonde“, подписан с псевдонима Бенджамин Блек. Творбата е издадена от „Henry Holt and Co“ и е 304 страници. Марлоу е въвлечен в опасен случай от богата и красива наследница.

Действието се развива през 50-те години на ХХ век. Марлоу е изнервен и самотен – бизнесът не върви, а в личният му живот също не се случва нищо вълнуващо. В един от безкрайните скучни дни се появява нов клиент – млада, красива жена, облечена в скъпи дрехи. Тя иска от коравия детектив да открие нейния бивш любовник, мъж на име Нико Питърсън. Докато води разследването, Марлоу разбира, че изчезването на Питърсън е само едно от поредица мистериозни събития. Скоро той се в конфликт с едно от най-богатите и влиятелни семейства в Калифорния, което е готово на всичко, за да запази богатството и имиджа си.

Банвил не е единственият, който връща към живота Филип Марлоу. Робърт Б. Паркър публикува „Poodle Springs“ през 1989 г. и „Perchance to Dream“ през 1991 г. През 1988 г. пък издателството „Byron Preiss“ отбеляза 100-годишнината от рождението на Чандлър със сборника разкази „Raymond Chandler’s Philip Marlowe: a Centennial Celebration“.

Фирип Марлоу е герой в 7 романа на Реймънд Чандлър. Той е частен детектив, който е любител на твърдия алкохол и фаталните жени. Под повърхността на имиджа му на закоравял борец с престъпността се крие човек почитател на философията, поезията и шаха. Романите с негово участие „Големият сън“, „Сбогом, моя красавице“ и „Дългото сбогуване“ са класики в криминалния жанр. На големия екран Марлоу е представен успешно от един от най-големите актьори – Хъмфри Богарт.

Свързани заглавия
Джон Банвил ще съживи Филип Марлоу

Книги от Джон Банвил тук

Книги от Реймънд Чандлър тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …