Начало / Свят / Джордж Сондърс спечели първото издание на „Folio Prize“

Джордж Сондърс спечели първото издание на „Folio Prize“

Джордж Сондърс получи още една награда за своя сборник с разкази „Tenth of December“. Той беше определен за победител в първото издание на наградата „Folio Prize“, съобщи британският „Телеграф“. Сондърс прибави 40 000 паунда към сметката си.

Призът „Folio Prize“ дебютира тази година на литературната сцена. Той беше създаден с цел да бъдат отличени писателите, пренабрегнати от журито на наградата „Букър“, което през последните години се насочвало прекалено много към масовата книга, а не към тази с висока литературна стойност. Отличието се дава за художествено произведение, публикувано в Обединеното кралство. Националността на автора няма значение. Спонсор на наградата е лондонското издателство „The Folio Society“.

Сборникът на Сондърс беше определен от журито за мрачен и игрив в същото време. Според председателката на журито, поетесата Лавиния Грийнлоу, авторът поставя най-трудните въпроси на нашето време и ни кара да се замислим кое е истина и кое лъжа. Спорен нея с годините „Tenth of December“ ще придобие още по-голямо значение.

На церемонията по награждаването, провела се в Лондон, Сондърс коментира:

„Във времена като нашите, в които публичният дискурс ни казва, че ние сме много различни един от друг, че нямаме общо, прозата е начин да се покаже, че това е лъжа. Изненадан съм, че спечелих наградата. Възпитан съм като католик и имам ниско самочувствие. Всеки път, когато постигна успех, съм засрамен и се мотивирам веднага да оправдая очакванията и да пиша по-добре“.

 

Свързани заглавия
Номинираните за новата награда „Folio Prize“ бяха обявени

Джордж Сондърс спечели „The Story Prize“

Джордж Сондърс и Хилари Мантел сред 100-те най-влиятелни личности в света за 2013 г.

Джордж Сондърс: Успехът е планина, която продължава да расте пред теб, докато я изкачваш
Обявиха претендентите за „The Story Prize“
Книгите на 2013 г. според „Huffingtonpost“

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …