Начало / Свят / Джордж Сондърс спечели първото издание на „Folio Prize“

Джордж Сондърс спечели първото издание на „Folio Prize“

Джордж Сондърс получи още една награда за своя сборник с разкази „Tenth of December“. Той беше определен за победител в първото издание на наградата „Folio Prize“, съобщи британският „Телеграф“. Сондърс прибави 40 000 паунда към сметката си.

Призът „Folio Prize“ дебютира тази година на литературната сцена. Той беше създаден с цел да бъдат отличени писателите, пренабрегнати от журито на наградата „Букър“, което през последните години се насочвало прекалено много към масовата книга, а не към тази с висока литературна стойност. Отличието се дава за художествено произведение, публикувано в Обединеното кралство. Националността на автора няма значение. Спонсор на наградата е лондонското издателство „The Folio Society“.

Сборникът на Сондърс беше определен от журито за мрачен и игрив в същото време. Според председателката на журито, поетесата Лавиния Грийнлоу, авторът поставя най-трудните въпроси на нашето време и ни кара да се замислим кое е истина и кое лъжа. Спорен нея с годините „Tenth of December“ ще придобие още по-голямо значение.

На церемонията по награждаването, провела се в Лондон, Сондърс коментира:

„Във времена като нашите, в които публичният дискурс ни казва, че ние сме много различни един от друг, че нямаме общо, прозата е начин да се покаже, че това е лъжа. Изненадан съм, че спечелих наградата. Възпитан съм като католик и имам ниско самочувствие. Всеки път, когато постигна успех, съм засрамен и се мотивирам веднага да оправдая очакванията и да пиша по-добре“.

 

Свързани заглавия
Номинираните за новата награда „Folio Prize“ бяха обявени

Джордж Сондърс спечели „The Story Prize“

Джордж Сондърс и Хилари Мантел сред 100-те най-влиятелни личности в света за 2013 г.

Джордж Сондърс: Успехът е планина, която продължава да расте пред теб, докато я изкачваш
Обявиха претендентите за „The Story Prize“
Книгите на 2013 г. според „Huffingtonpost“

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …