На фокус
Начало / Любопитно / Силни женски персонажи в литературата

Силни женски персонажи в литературата

Сайтът makers.com ни представя женски персонажи, които са в основата на някои от най-силните книги. Ето и героините:

1. Хърмаяни Грейнджър в поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг. Хърмаяни има значение за историята не по-малко от Хари. Тя е умна и често със своята находчивост помага на приятелите си да преодолеят различни препятствия.

2. Лисбет Саландер в трилогията „Милениум“ на Стиг Ларшон. Лисбет е момиче с тежка съдба, което обаче не се примирява и намира своя път. Ларшон създава неподражаем персонаж, превърнал книгите му в бестселъри.

3. Дейзи Бюканън във „Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд. Макар Джей Гетсби да е воден от мания за величие, именно любовта към неповторимата Дейзи излага на риск неговото прикритие.

4. Скарлет О’Хара в „Отнесени от вихъра“ на Маргарет Мичъл. Скарлет е егоист, разглезена, но и интелигентна. Определено нетипична главна героиня в романтичен роман, която обаче издържа теста на времето. Творбата на Мичъл е със статут на класика.

5. Шарлот в „Паяжината на Шарлот“ на Е. Б. Уайт. Една от най-милите героини в детската литература. Шарлот е паяк, който използва уменията си, за да спаси едно малко прасенце. Тя прави това, като пише съобщения с паяжината си.

6. Маргарет в „Are you there God?“. Маргарет е в VІ клас. Тя навлиза в пубертета, започва да се интересува от момчета и да си задава въпроси за религия и вяра. Теми, актуални за всяко момиче на нейната възраст. Изключително автентичен и поучителен персонаж, изграден от Блум.

7. Елизабет Бенет в „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин. Една от най-обичаните литературни героини. Млада жена във викторианска Англия, трябва да се бори с обноски, маниери, потекло, брак и изобщо разбиранията на обществото по онова време.

8. Джейн Еър от „Джейн Еър“ на Шарлот Бронте. В книгата, която комбинира романтика с фентъзи и трилър, авторката изследва теми като любов и съзряване. Книгата е адаптирана над 20 пъти.

9. Сели в „Пурпурен цвят“ от Алис Уокър. Сели е потискана от мъже през целия си живот. Уокър показва какъв е бил животът на една чернокожа жена през 30-те години на миналия век в южните американски щати.

10. Нанси Дрю от поредицата мистерии, публикувани от издателя Едуард Стейтмейър. Книгите са писани от няколко писатели в сянка, използвали псевдонима Каролин Кийн. Аматьор детективът Нанси разплита престъпления и други случаи, някои от които засягат лично нея.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Трябва да добавите и Денерис Таргариен и Аря Старк от поредицата „Песен за огън и лед“. Тук има още няколко добри примера http://modernway-bg.com/?p=559