Начало / Любопитно / Четящата жена – поздрав от книжарите на „Хеликон” за 8 март

Четящата жена – поздрав от книжарите на „Хеликон” за 8 март

На 8 март не пестим  коплиментите си за жените. Думите, които понякога ни липсват да изразим чувствата си, са между кориците на всяка книга. Ние ви напомняме с усмивка, че този подарък е равностоен на цвете. Но преди да потърсите книгата – търсете жената!

1. Ако е делова, но романтична и няма време за четене – джобните  издания с притчи са чудесен  жест. Хорхе Букай е вашият човек. „Пътят на щастието” внася свой ритъм в натовареното й ежедневие, чете се мимоходом и стои до другите й офисни аксесоари. Единствената опасност е, малкия формат на книжката да не ви запрати бързо при тях.

2. Ако е модерна и държи на новите колекции – следете ги и вие. Красива визия, подкупващо заглавие, дестинация с възможности. Имате ги накуп в „Зимна приказка в Ню Йорк. Все пак, обещавайте в разумни граници!

3. Ако е самовглъбена интелектуалка и четивото предполага анализ след прочита –  „Познание за жена” ще ви издигне в очите й или най-малкото ще я хвърли в автосугестия – колко несправедливо е подходила към чувствителната ви природа. Не очаквайте обаче да плати вечерята.

4. Ако е спортист по дух – „Третото момиче” на Агата Кристи ще ускори мисълта й, ще даде цел на намеренията ви – трябва да  чете до финала, за да разкрие схемата. Що се отнася до числото три, то работи във ваша полза. Бъдете загадка!

5. Ако е вашата поостаряла, но жива любов, може кротко да отворите бутилка вкъщи и да възродите заедно онези  „Абсурдни времена” – стихове в диалог, какъвто отдавна не сте водили…   

6. Ако е разкрепостена амазонка с нрав, по-близък до мъжкия – „Жени” на Чарлз Буковски. И няма нужда да я събличате, тя ще го направи сама. Удоволствието е гарантирано.

7. Ако животът й  е пропит от драмата на битието и предпочита жеста на канона, проявете смирение – „Влакът за Емаус” и Теодора Димова. Не е лъжица за всяка уста. Но ще преживеете нещо, отвъд баналните емоции.

8. Ако е вашият дух пакостен, изкушението на което с чиста съвест се отдавате – „Монахинята” на Дени Дидро. За кой ли път, и в този век ли? Не се колебайте, правите подарък и урок същевременно.

9. Ако е жената – традиция, стожера на семейството, респектиращата ви – „Първите българки”. Няма да го приеме като намек за възрастта си, ще ви погледне с достойнство.

10. Ако е добра домакиня и обича сериалите, сега е момента да се реванширате с  едно „Черно мляко” . Какво по-хубаво от това, да ви остави да си гледате мача.

11. Ако е с чувство за хумор и приема превратностите на съдбата – „ Птици, животни и роднини” В стила на Джералд  Даръл може дори да ги поканите на гости.

12. Ако е пестелива по необходимост, не се правете на „Великият Гетсби”, нито на „Уличният  котарак  Боб”. С мярка и вкус й поднесете просто  „Добра година”. И поддържайте отношението си не заради повода. За да не получите в отговор нейната усмивка под  категоричното  … „Заеко, бягай”.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …