Начало / Интервюта / Мери Симсис: Може да направите всичко, ако обичате достатъчно силно

Мери Симсис: Може да направите всичко, ако обичате достатъчно силно

Мери Симсис прекарва голяма част от живота си в Нова Англия, където работи първо за различни списания, а след това и като корпоративен адвокат, занимавайки се в свободното си време с писане на проза. Сега живее в Южна Флорида със съпруга си, който е и неин партньор в адвокатската кантора, и с тяхната дъщеря.
От вчера, 6 март,на българския книжен пазар е дебютният й роман „Боровинков пай и солени целувки” –  съвършен баланс от съставките: хумор, романтика, неподвластна на времето любовна история и вдъхновяващо емоционално пътешествие. Интервюто се публикува със съдействието на издателство „Кръгозор”.
––––––––––––––-

Как се появи интересът ви към писането и как започна вашата кариера на писател?
–    Започнах да пиша на около осем години. Преди пишeх кратки историйки и ги илюстрирах. Освен това обичах да пиша поезия. Някои от моите учители ме окуражаваха да продължа да се занимавам с това, особено учителката ми по английски език от девети клас, с която все още поддържам връзка. Никога не съм мислила, че ще стана писател. В колежа бях решила да правя магистратура по журналистика, защото ми се струваше по-безопасен, по-практичен начин за изкарване на прехрана с писане, отколкото със създаването на книги. Но една част от мен все още обичаше да пише художествени текстове. Докато живеех в Кънектикът и работех като адвокат, се записах на вечерен курс по творческо писане в местния университет. И тогава вече наистина се „зарибих”. Работех часове наред в кантората, после се прибирах вечерта у дома и до сутринта пишех разкази. Бях изтощена, но ми харесваше. Усилията ми се отплатиха, защото започнаха да публикуват разказите ми в литературни списания. После се преместихме във Флорида, роди се дъщеря ми и аз отложих писането за няколко години. Но се завърнах отново към него, след като записах и тук курс по усъвършенстване на литературните умения. Този курс ми даде мотивацията да продължа да пиша.

В дебютния ви роман „Боровинков пай и солени целувки” главната героиня Елън Бранфорд трябва да направи избор между изтънчения градски живот и по-простичките удоволствия на живота в малкия град. Изправяли ли сте се пред подобен избор?
–    В известен смисъл, да. Изборът на Елън е между сигурността и риска. Винаги съм се интересувала от тази тема, защото съм имала подобни терзания. Практичната ми страна ме насочваше към кариерата на журналист и адвокат, далече от писателската професия, която винаги ме е привличала много. Не съжалявам за нищо от това, което съм направила, но се радвам, че сега прекарвам повече време в писане.

Има ли общи черти между вас и героинята ви Елън?
–    Абсолютно. Като адвокат Елън има силни практически умения, рационална е, но освен това има и творческа страна, която й позволява да бъде добър фотограф. В това отношение си приличаме. И аз съм рационална, адвокат, но обичам да пиша романи и да снимам. Фотографията ми е сериозно хоби от ранно детство. Винаги нося със себе си фотоапарат или камера. Погледнете уебсайта и Фейсбук страницата ми и ще видите хилядите ми снимки. В романа има някои моменти, в които Елън гледа определени пейзажи и сцени и си представя как биха изглеждали през обектива на апарата й. Аз самата правя това постоянно. Също като мен Елън обича да слуша стари джазови мелодии – песните на Коул Портър, Джеръм Кернт, Кармайкъл и Гершуин. Казвали са ми, че съм родена в погрешна епоха – от музикална гледна точка.

Преди сте писали основно разкази. Каква е разликата между писането на кратки истории и романи?
–    Различно е, защото в романа трябва да развиеш една история за по-дълъг период от време. Именно затова винаги съм се съмнявала, че ще напиша роман. Близък мой приятел – писател, обаче ме окуражи да го направя. Беше ми странно, че ще напиша история, която ще се развие на повече от десет или двайсет страници. Започнах да пиша и когато стигнах до седемдесета страница, осъзнах, че това е моят път, че съм напипала посоката. Има и прилики, разбира се. Всяка глава е отделна история и просто трябва да я навържеш с останалите.

Ще продължите ли с романите, или ще се върнете към разказите, а може би ще съчетавате  двете?
–    Обичам разказите, но вече оценявам колко е хубаво да имаш време и пространство да развиеш сюжета и образите. Така че засега ще се придържам към формата на романите. В момента работя по нов роман  – за жена, която се завръща в дома на родителите си в Кънектикът и трябва да се пребори с някои нерешени проблеми от миналото си.

За колко време написахте „Боровинков пай и солени целувки”?
–    За три години. Мисля, че вече ще бъда по-ефективна. А може и само така да ми се струва. Все още уточнявам някои основни детайли в сюжета на новия си роман, въпреки че вече работя по него.

Нещо друго, което искате да споделите с читателите ни?
–    Да, като човек, който в момента има своята трета кариера, мога да посъветвам всички, които искат да направят нещо различно с живота си. Може да направите всичко, което искате, на всяка възраст, на всеки етап от развитието си, ако обичате достатъчно силно и искрено желаете да се посветите на това нещо. Може да оставите за малко настрани това, което наистина обичате, за да запазите работата си и да плащате сметките си, но не се отказвайте и стъпка по стъпка променяйте съотношението. Както е казал Гьоте: „Каквото можеш да правиш или мечтаеш да го можеш, заеми се с него! Смелостта съдържа в себе си творческа сила и вълшебство.” Така че започнете веднага.

Източник: Бека Роуан, Аllthingsgirl.com

„Боровинков пай и солени целувки” тук

 

 

Прочетете още

dollar-gill-0V7_N62zZcU-unsplash

Книги се публикуват на все по-малко езици

Губим разнообразието на света 23 април е Световният им ден – посветен на тях и …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...