Начало / Свят / Сибиле Левичаров предизвика грандиозен скандал в Германия

Сибиле Левичаров предизвика грандиозен скандал в Германия

Германската писателка от български произход и носителка на почти всички немскоезични литературни награди – Сибиле Левичаров, предизвика шумни дебати в публичното пространство със свое изказване за непълноценността на децата, заченати по изкуствен начин. От една седмица медиите във федералната република кипят от негодувание и отворени писма по неин адрес.

На 2 март Левичаров държа реч в дрезденски театър, където между другото коментира и изкуственото оплождане. Тя го сравни с практиките на националсоциализма. „Никога не бих смятала за пълноценен човек дете, което е дошло на бял свят по такъв начин”, каза авторката.

Ден по-късно пред обществената телевизия ZDF тя оттегли думите си и се извини. Тъй като дебатите обаче вече бяха набрали скорост, Левичаров се върна на първоначалната си теза и заяви, че наистина е против банките за осеменяване и „механизираното оплождане”.

Упоритостта й й навлече гнева на Джо Лендъл, шеф на едно от най-големите германски издателства – „Hanser”. В отворено писмо той заяви, че не може да понесе излиянията на Левичаров, тъй като са дискриминационни и обидни за жените, които не могат да забременеят по друг начин, както и за техните деца. Той обясни, че е бесен на думите на писателката и че като чичо на дете, което има две майки, няма да се примири с тях.

Скандалът повлече и други последици. Медиите поставиха натясно Бернд Буш, генерален секретар на Германската академия за езика и поезията, която миналата година връчи на писателката престижната награда „Георг Бюхнер”. От упор му беше поставен въпросът няма ли да отнеме наградата на Левичаров, но той отказа да отговори.

Медиите повдигнаха темата и за другите отличия на авторката, които й бяха дадени и заради хуманистичните й възгледи, които сега са поставени под съмнение. Между тях е и наградата на Лайпцигския панаир на книгата през 2009 г. за романа й „Апостолов”, който беше силно критикуван заради злобното описание на бащата на главната героиня и на България, откъдето той е родом. Престижното списание „Шпигел” публикува множество коментари по темата докъде се простира демокрацията и свободата на словото и къде започва дискриминацията и засягането на основни човешки права.

Развръзката на скандала предстои.

Книги на Сибиле Левичаров тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …