Начало / Свят / Кметството на Мадрид финансира издирването на тленните останки на Сервантес

Кметството на Мадрид финансира издирването на тленните останки на Сервантес

400 години след смъртта на легендарния автор на „Дон Кихот“ Мигел де Сервантес кметството на Мадрид реши да финансира издирването на тленните му останки, за да „изпълни много важен дълг към принца на литературата в Испания“, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП . Бюджетът за първата фаза е 14 хил. евро. Разкопките започват следващата седмица.

„Намирането на гроба на Сервантес ще позволи да върнем много важен дълг към принца на литературата в Испания, към испанеца, който може би е оставил най-дълбока следа в историята на човечеството. За град Мадрид намирането на тленните останки представлява един от най-важните културни проекти, които можем да планираме за момента, но трябва да останем внимателни в очакване на резултатите от първите изследвания“, заяви генералният директор на отдел „Културно наследство“ в кметството на Мадрид Хосе Франсиско Гарсия.

Сервантес ,който е роден през 1547 г. в стария университетски град Алкала де Енарес, близо до Мадрид, прекарва последните години от живота си в квартал в центъра на испанската столица,  носещ  днес името „Литературният квартал“ в чест на известните си обитатели. Там е живял не само авторът на „Дон Кихот”, но и Лопе де Вега и големите конкуренти в литературата от Златния век Франсиско де Кеведо и Луис де Гонгора.

Сервантес е погребан през април 1616 г., някъде около църквата Тринитаирес.  Не е известно обаче точното място на гроба му заради разширяването на църквата и на прилежащия манастир с червени тухли.

През годините се оказа трудно да се правят разкопки на мястото, където все още живеят духовници, тъй като не може да се копае на сляпо в църква, обявена за културно наследство на града от 1921 г.

„Технологията е напреднала достатъчно, за да се гарантира, че изследване с георадар може да установи доста точно къде са погребани човешки тленни останки“, заяви Хосе Франсиско Гарсия.

Свързани заглавия
Археолози търсят костите на Сервантес в Мадрид

Книги от Сервантес тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …