Начало / Любопитно / Най-злите детски персонажи в литературата

Най-злите детски персонажи в литературата

 

Децата са символ на чистота, невинност и доброта. Сайтът stickboydaily.com обаче ни представя 10  детски литературни образа, които са чисто олицетворение на злото.

Джофри Баратеон от фентъзи поредицата „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин. Джофри е разглезен тийнейджър, който наследява трона от баща си. Садистичен и жесток, той измъчва и съсипва живота на много хора. В същото време обаче той е страхлив и не смее да изцапа собствените си ръце, а освен това бяга при първата опасност.

Кевин Качадориан от романа „We Need to Talk About Kevin“ на Лайнъл Шрайвър. Шрайвър печели награда „Ориндж“ през 2003 г. за тази книга. Кевин е жестоко дете, което е обсебено от стрелбата с лък. Той убива домашните любимци на сестра си, оставя я полусляпа и вгорчава живота на разстроената си майка.

Джак Меридю от класиката „Повелителят на мухите“ на Уилям Голдинг. Антиутопията на Голдинг е литературна класика. Авторът представя група деца на самотен остров. Самопровъзгласил се за лидер, Джак става все по-кръвожаден и властолюбив, а действията му водят до убийство. Авторът изследва първичното в човешката природа.

Франк Колдхейм от романа „The Wasp Factory“ на Иън Банкс. Банкс поставя въпроса за насилието над животните. Франк е зъл тийнейджър, който си измисля ритуали, за които убива различни животни. Впоследствие това не го задоволява и той отнема живота на деца.

Айзък Кронър от разказа „Децата на царевицата“ на Стивън Кинг. Айзък повежда банда от деца, които ритуално убиват възрастни. Кинг е майстор в изграждането на зли герои, които са деца – показва го още в „Кери“, „То“ и „Гробище за домашни любимци“.

Рода Пенмарк в романа „The Bad Seed“ на Уилям Марч. Малката Рода е сериен убиец, наследила „лошото семе“ от баба си. Тази книга от 1954 г. е адаптирана на „Бродуей“, както и в „Холивуд“. Филмът получава номинация за „Оскар“.

Ригън Макнийл от „Заклинателят“ на Уилям Питър Блати. Една от класиките в жанр ужаси. 11-годишната Ригън е обладана от духа на демон. Един свещеник успява да я спаси, но преди това тя извършва най-различни шокиращи зли деяния. Филмът по произведението също е не по-малко стряскащ.

Бен от романа „Петото дете“ на Дорис Лесинг. Бен е роден покрит с косми. Той проявява желания за жестокост от малък и заплашва местни деца. Родителите му го изпращат в институция за лечение на психически заболявания, но когато го прибират у дома, разбират, че той изобщо не е излекуван.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …