Начало / България / Изложба, посветена на Иван Кършовски, се открива в Националната библиотека

Изложба, посветена на Иван Кършовски, се открива в Националната библиотека

Утре, 7 март, от 17 ч във фоайето на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде открита изложба, посветена на Иван Кършовски. Експозицията е под надслов „Иван Кършовски – между пушката и перото“.

Тя представя най-важните моменти от живота и делото на известния възрожденец и цели да отрази неговата разностранна дейност преди и след Освобождението на България . Изложбата се осъществява с подкрепата на Кристалина Георгиева, еврокомисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи и потомка на Иван Кършовски. Поетителите ще имат възможност да видят в дванадесетте витрини част от оригиналните документи, съхранени в сбирките на Български исторически архив при Националната библиотека. На централно място в експозицията ще бъде изложен оригиналът на писмото от Васил Левски до Иван Кършовски, специално извадено от трезорите на БНБ за изложбата. Снимките и документите, включени в изложбата показват Кършовски не само като революционер, но и като просветител.

В централните витрини са представени снимки от личния архив на г-н Хараламби Петров (родственик на Иван Кършовски) и неговата книга „Родът Кършовски. Летопис на родолюбието”. Специално внимание на политическата му биография след Освобождението е отделено чрез архивни материали от фонд Народно събрание в БИА към Национална библиотека.

Особен интерес у посетителите ще предизвика и сабята на Иван Кършовски, предоставена от Музея на Възраждането в Елена.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

798117_970416

Библиотеката с най-красиво стълбище е в Айова

Пищната сграда подчертава красотата на столицата Де Мойн Първият библиотекар в американския щат е назначен …