Начало / Класации / Джеф Кини е най-четеният писател в британските училища

Джеф Кини е най-четеният писател в британските училища

Джеф Кини е най-популярния писател в британските училища, съобщи „Дейли Мейл”. Той успя да измести дългогодишния лидер в тази класация, Роалд Дал. Резултатите са от годишния доклад „What Kids are Reading”, за изготвянето на който са разпитани 426 000 деца в над 2 000 училища.

Кини се радва на изключителен успех на своята комедийна детска поредица „Дневникът на един Дръндьо”. В топ 10 са още Дж. К. Роулинг с нейните книги за Хари Потър, както и Майкъл Морпурго и Сюзан Колинс.

Професор Кийт Топинг от „Dundee University”, автор на доклада, коментира, че до около 10-годишна възраст, трудността на книгите, които децата в Обединеното кралство четат, стабилно нараства. След това обаче те избират четива, които би трябвало да са прекалено елементарни за тях. Така те ограничават интелекта си, изразява притеснение Топинг.

Той допълни, че учители и библиотекари би трябвало да окуражават подрастващите да четат по-комплексни произведения. Според Топинг, нехудожествената литература изобщо не е достатъчно застъпена. Що се отнася до такъв тип книги, британските младежи предпочитат най-вече спортни биографии и автобиографии като тези на Уейн Рууни и Дейвид Бекъм.

Ето и топ 10 на най-четените писатели в британските училища:
1. Джеф Кини
2. Роалд Дал
3. Родерик Хънт
4. Франческа Саймън
5. Дейвид Уолямс
6. Сюзан Колинс
7. Дж. К. Роулинг
8. Джулия Доналдсън
9. Майкъл Морпурго
10. Джон Бойн

Книги от Джеф Кини тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …