На фокус
Начало / Свят / Писателка разгневи читателите, като призова Роулинг да спре да пише

Писателка разгневи читателите, като призова Роулинг да спре да пише

Британската писателка Лин Шепърд призова Дж. К. Роулинг да спре да пише, с което предизвика остри негативни реакции срещу себе си, съобщи „Гардиън“. Шепърд публикува текст в „Huffington Post“, озаглавен „Ако Дж. К. Роулинг я е грижа за писането, трябва да спре да го прави“. Тя изрази мнение, че Роулинг вече е „имала своя ред“ и трябва да остави и другите, по-неизвестни писатели, да получат внимание. Шепърд пише още, че първият роман за възрастни на авторката на поредицата за Хари Потър – „Вакантен пост“, „лишил от кислород цялата издателска индустрия“.

В текста си писателката, критикуваща Роулинг, я съветва да пише за деца, но да остави литературата за възрастни, тъй като нямала нужда от допълнително внимание. Шепърд призова Роулинг да спре да пише и да се наслаждава на огромното си богатство и любовта на своите легиони от фенове, като по този начин остави поле за изява на други автори, които тепърва се доказват.

Публикацията получи множество негативни коментари. Читатели определиха призива на Шепърд като „смешен“, „срамен“ и „жалък“. Почитатели на Роулинг написаха и безброй негативни коментари за творбите на Лин Шепърд в „Амазон“. Шепърд е критикувана остро заради факта, че признава, че не е чела книгите на Роулинг. По-неутрални читатели пък изразиха мнение, че с този текст британската писателка е „убила кариерата си с един изстрел“. Писателят Паоло Бачигалупи написа в „Туитър“: „Ако успехът на другите ти пречи, не бъди писател“.

Шепърд се извини за това, че е разочаровала читатели и писатели. Тя коментира:

„Само исках да повдигна въпроса за това колко трудно е за един начинаещ писател да пробие в съвременната издателска индустрия. Те срещат много препятствия в началото, подобно на самата Роулинг. Тя вече има невероятен успех и милиони фенове. Това е фантастично постижение. Много съжалявам, че бяха разбрана по толкова грешен начин“.

Фото: lynn-shepherd.com

Книгите на Дж. К. Роулинг тук

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (10 юни – 16 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Призраци на Камино“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „The …