Начало / Критика / Четенето подмладява (9 причини да бъдем по-често с книга)

Четенето подмладява (9 причини да бъдем по-често с книга)

Вече е доказано, че четенето носи най-различни ползи. Представяме ви материал на rd.com, който показва, че четенето ни прави по-умни, по-щастливи и подобрява нашето здраве.

1. Четенето упражнява мозъка. Като всеки мускул в тялото, мозъкът също има нужда от упражнения. Независимо дали сте се вглъбили във вълнуващ роман или преглеждате някой наръчник, вие тренирате мозъка си. Такова е мнението на Кен Пю, учен, президент и основател на „Haskins Laboratories“.

2. Четенето ни мотивира да тренираме. Според Мишел Олсън, професор по физиология в „Auburn University“, четенето също може да ни помага да поддържаме форма, подобно на музиката. Интересната книга може да ни задържи на кардио уред по-дълго.

3. Четенето ни подмладява. Изследване на „Rush University Medical Center“ показва, че редовното четене намалява регреса на когнитивните функции на мозъка с до 32% в по-късен етап от живота. Освен това, четенето намалява риска от Алцхаймер.

4. Четенето намалява стреса. Има много проучвания, които доказват, че добрата книга понижава нивата на хормоните, свързани със стреса. Това е широко известен факт.

5. Четенето обогатява речника. Дори да имате престижна диплома от известен университет, винаги можете да подобрите речника си, сочи изследване на „Scholastic“. Увеличаването на броя използвани думи е особено важно за деца и подрастващи.

6. Четенето подобрява чувството за съпричастност. След изследване, учените от „York University“ стигат до извода, че четенето на художествена проза подобрява чувството за емпатия и съпричастност. Ето, че четенето на роман може да ни помогне да разберем гледната точка на другите.

7. Четенето ни дава кураж да преследваме целите си. Знаем, че като четем често се идентифицираме с главните герои. Ако четем за някой, който преодолява препятствия, то ще се мотивираме и ние да се преборим с пречките и да постигнем целите си. Учените от „Ohio State University“ стигат до същия извод.

8. Четенето прави деня ви по-добър. Четенето на добра книга предизвиква положителни емоции и навява хубави спомени. Ако превърнем четенето в навик, ще направим всекидневието си по-светло.

9. Четенето пести пари. Четенето продължава да е евтино забавление. Особено що се отнася до отношение време към цена. Направете сравнение с цените на кино билетите или тези за увеселителни паркове.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …