Начало / Свят / Янукович откраднал най-ценните украински средновековни книги

Янукович откраднал най-ценните украински средновековни книги

Активисти от украинското движение „Евромайдан“ са намерили във вилата на бившия президент Виктор Янукович, която се намира близо до Киев, ценни книги, съобщи „Новости литературы“. По думите на журналиста Дмитрий Гнап, видяното в хранилището на бившия държавен глава е било шокиращо.

„Янукович успя да открадне забележителностите на украинската литература и да изхвърли древната библиотека, бягайки от гнева на народа“, заявява журналистът.

Бившият вече президент е откраднал една от най-ценните за културата и историята на Украйна книга – „Апостол“ на Иван Фьодоров от 1574 г. Това е първото печатно издание, направено в Украйна (Лвов) . Че това е оригиналът, според експертите, се  доказва от сертификата на книгата, издаден от Музея на книгите в Украйна.

Гнам  публикува на своя блог следния коментар:

„Да откраднеш „Апостол“-ът – така или иначе, означава все едно да откраднеш катедралата „Света София“ (една от най-важните забeлежителности на Киев). Освен Фьодоровия „Апостол“ в библиотеката на Янукович са намерени „Общ миней“ от Инокентий Гизел от 1680 г., „Апостол“ на Михайло Сльозка от 1654 година, Евангелие  от 1704 година и други ценни книги.“

 Фото:zn.ua

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …