Начало / България / „Светците от Черната библия“ на Иън Ранкин излиза до дни на българския книжен пазар

„Светците от Черната библия“ на Иън Ранкин излиза до дни на българския книжен пазар

От 27 февруари на българския книжен пазар излиза петият роман от „Криминална колекция“ – „Светците от Черната библия“ на Иън Ранкин, съобщи издателство „Книгопис“. Това е най-новата книга на автора, публикувана през ноември миналата година във Великобритания и посрещната с най-добри отзиви от критици и читатели.

Вестник „Таймс“ е най категоричен: „Ранкин продължава да е ненадминат сред съвременните британски криминални писатели“.

„Светците от Черната библия“  е 19-то заглавие от поредицата на Иън Ранкин за инспектор Ребус. При това за първи път заедно с Ребус авторът включва и инспектор Майкълм Фокс, известен от други негови романи.
Преди много години Джон Ребус и още няколко ченгета се обявили за Светците от Черната библия. Само те знаели какво означава това – за тях и за престъпниците. Сега нито той, нито останалите „светци” искат да се повдига завесата над тайното им съзаклятие. Но миналото неизбежно трябва да се разбули, защото само то може да обясни причините за цяла плетеница от престъпления. Какво крие Ребус и какво ще разкрие? Поставен в двойствената роля да разследва убийство и да бъде разследван, Ребус остава верен на себе си: действа неочаквано, без да се интересува какво го очаква?

Шотланският писател Иън Ранкин е преведен на 36 езика. Печели четири пъти наградата „Дегър” на Асоциацията на криминалните писатели в различни нейни степени, включително и най-високата – диамантен „Дегър” през 2005 г. Отличен е и с различни награди от Франция, Германия, Дания и САЩ, сред които най-престижната е американската „Едгар”, присъдена му през 2004 г. Сред номинациите за „Едгар” за 2014 г. е и романът му „В чужд гроб”, който КНИГОПИС издаде на български език. Освен на прочутата поредица с инспектор Ребус, Ранкин е автор и на още няколко романа, сборници с разкази и телевизионни сценарии. Първите си книги подписва с псевдонима Джак Харви.
Ранкин получава филологическо образование в Единбургския университет. Преди да стане писател,  той се занимава с какво ли не – селскостопански работник, журналист, данъчен инспектор. Дори пее в аматьорска пънк група, което обяснява трайния му интерес към музиката. Последните си два романа посвещава на своя добър приятел певеца Джаки Левън.
Иън Ранкин написва първата си книга за инспектор Джон Ребус преди 27 години. Десет от книгите с емблематичния му герой се филмират и поредицата става още по-популярна. След 17-я роман Ранкин обявява, че  поредицата приключва, но ето че след няколкогодишна пауза, в края на 2012 г., излиза романът „В чужд гроб”. Успехът както във Великобритания, така и извън нея, окуражава автора да продължи поредицата със своенравния единак Джон Ребус.

Книги от Иън Ранкин тук

Прочетете още

71K72qp42yL._AC_UF894,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (13 май – 19 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „King Of Sloth“ от Ана Хуанг (нова в класацията) 2. „Funny …