Начало / България / Милен Русков: Силен литературен герой става от противоречиви хора

Милен Русков: Силен литературен герой става от противоречиви хора

„Димитър Общи е живописен и драматичен човек. Това го прави привлекателен литературен образ“, каза на литературната среща в „Хеликон – Бургас“ авторът на „Възвишение“ Милен Русков.

Димитър Общи е авантюрист, но и двойствен човек, не е национален идеал като Левски, смята Русков. Авторът подчертава, че за ясно изразени исторически личности се пише трудно.

Идеята за романа „Възвишение“, чийто сюжет се върти около четата на Димитър Общи преди и след обира на турската хазна в Арабаконак, идва от Котел. Милен Русков отива едно лято на гости на баща си и вижда един надпис от 1869 година на старото училище – „Помогни ми да те възвися“. „Останах поразен от неговия смисъл и красота“, споделя Милен Русков, добавяйки, че много пъти е минавал оттам, но не е виждал надписа.

„Те, красивите неща обикновено са под носа ни, но не ги виждаме“, обобщава авторът. Така решава да съчетае котленската история с тази на Димитър Общи. До преди това не е мислел да напише книга по български мотиви, смятайки, че няма такива ярки и интересни случаи, които да опише. „Постепенно осъзнах, че това е предразсъдък и такива истории ще са много по-близки до читателите. А силен литературен герой става от противоречиви хора“, каза Милен Русков.

Автентичният език от тези години е избрал по две причини. Той му изглежда по-сладък и смешен. Дори и най-простите неща, казани на езика, използван в онези години, звучат по-ярко и по-забавно, подчертава авторът. „Това е разказа на един особен човек от 1872 година. Не би било автентично, ако се говори на съвременен български език“, допълни Милен Русков.

Относно постановката по книгата, която се играе тази вечер в Бургас от Пловдивския драматичен театър, Русков сподели, че в началото е имало идея да е монолог и той е бил против. Според него не може да се разкаже книгата от един човек, а пиесата, така или иначе, я скицира, отколкото да я представя цялостно./БГНЕС

 

Книгите на Милен Русков тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …