Начало / България / Кръгла маса, посветена на създаването на единен онлайн каталог на библиотеките, в СУ

Кръгла маса, посветена на създаването на единен онлайн каталог на библиотеките, в СУ

Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“ /НАБИС/ организира първата по рода си международна кръгла маса, посветена на създаването на единен онлайн каталог на националните и академичните библиотеки на страните от Югоизточна Европа.

Тя ще се проведе на 21 февруари в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, съобщиха от НАБИС за БГНЕС.

За първи път на едно място се събират директори и представители на националните и най-големите академични библиотеки на страните от Югоизточна Европа. Цел на кръглата маса е да структурира начините за създаване на единен онлайн каталог на тези библиотеки и възможностите всяка от тях да участва в него не само с библиографска информация за притежаваните от нея документи, но и със своите дигитализирани колекции.

Сред участниците и гостите на събитието са директори на национални и академични библиотеки от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и др. От страна на България във форума ще участват директори и представители на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, Централната библиотека на БАН, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, на библиотеката на Американския университет в България, фондация „Америка за България“ и фондация НАБИС.

Пред участниците ще бъде представен Сводният онлайн каталог на академичните библиотеки в България НАБИС www.nalis.bg), който да послужи като основа за надграждане с информация от онлайн каталозите и дигиталните колекции на библиотеките на страните от Югоизточна Европа.

Към момента българският каталог дава възможност за извършване на търсене на библиографски данни от всякакъв тип сред повече от 2 200 000 записа. Основното предимство е възможността за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на библиотеките – участници в проекта, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. До момента 27 библиотеки са се включили в проекта, като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …