Начало / България / Кръгла маса, посветена на създаването на единен онлайн каталог на библиотеките, в СУ

Кръгла маса, посветена на създаването на единен онлайн каталог на библиотеките, в СУ

Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“ /НАБИС/ организира първата по рода си международна кръгла маса, посветена на създаването на единен онлайн каталог на националните и академичните библиотеки на страните от Югоизточна Европа.

Тя ще се проведе на 21 февруари в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, съобщиха от НАБИС за БГНЕС.

За първи път на едно място се събират директори и представители на националните и най-големите академични библиотеки на страните от Югоизточна Европа. Цел на кръглата маса е да структурира начините за създаване на единен онлайн каталог на тези библиотеки и възможностите всяка от тях да участва в него не само с библиографска информация за притежаваните от нея документи, но и със своите дигитализирани колекции.

Сред участниците и гостите на събитието са директори на национални и академични библиотеки от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и др. От страна на България във форума ще участват директори и представители на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, Централната библиотека на БАН, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, на библиотеката на Американския университет в България, фондация „Америка за България“ и фондация НАБИС.

Пред участниците ще бъде представен Сводният онлайн каталог на академичните библиотеки в България НАБИС www.nalis.bg), който да послужи като основа за надграждане с информация от онлайн каталозите и дигиталните колекции на библиотеките на страните от Югоизточна Европа.

Към момента българският каталог дава възможност за извършване на търсене на библиографски данни от всякакъв тип сред повече от 2 200 000 записа. Основното предимство е възможността за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на библиотеките – участници в проекта, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. До момента 27 библиотеки са се включили в проекта, като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …