Начало / Автори / Майкъл Дж. Съливан – от самиздат до бестселъров автор

Майкъл Дж. Съливан – от самиздат до бестселъров автор

Писатели като Майкъл Дж. Съливан са неоспоримото доказателство, че личната инициатива и отговорност в писането, издаването и продаването понякога може да се превърне в сбъдната мечта. Веднъж Съливан случайно попаднал на пишеща машина. Заредил празен лист и въвел думите: „Бе мрачна и бурна нощ – и се разнесе изстрел.” Тогава бил едва на 8 години. Желанието обаче да изпълни бялата страница и да проследи докъде ще го отведат клавишите го обсебило. Вече възрастен, Съливан прекарва десет години в усъвършенстване на уменията си, четейки и изучавайки редица автори, сред които Стивън Кинг, Айн Ранд и Джон Стайнбек. Така написал близо дузина романа, но след като не усетил порив за издаването им, решил да спре творческата си дейност.

Заричането му не се сбъднало, а сърбежът по писането се завърнал, след като решил да пише книги за дъщеря си, по онова време на 13 години, изпитваща затруднения в училище заради дислексия. Заинтригуван от идеята за поредица с обединяваща фабула, но изградена от отделни епизоди, той създал цикъла „Откровенията на Ририя”. Развил поредицата без намерението да я публикува, но след като връчил творението на дъщеря си под формата на ръкопис, тя заявила, че трябва да бъде „истинска книга”, за да може да я прочете. Тъй започнало второто пътешествие по пътя на публикацията, което включвало наемането на собствената му съпруга като бизнес мениджър, подписването с малка независима печатница и основаването на издателство. Като автор, който сам се издава, Съливан продал повече от 60 хиляди копия и допълнително обогатил успеха си, превземайки масовия пазар през издателите от „Орбит”, а също и продавайки правата за превод на френски, испански, руски, немски, датски, полски и чешки език.

Творческият нюх на Съливан, разгърнат чрез „Откровенията на Ририя”, среща читателите с две емблематични фигури: единият е Ейдриън Блекуотър – воин, който няма за какво да се сражава; другият е Ройс Мелбърн – крадец и убиец, който няма какво да губи. Авантюристичният тандем населява странен, фееричен свят, из който дебнат всякакви причудливи опасности и предизвикателства. Най-напред почитателите на епичния фентъзи жанр имаха възможност да се насладят на шестте самиздат-бестселъра „Конспирацията за короната”, „Авемпарта”, „Нифрон се въздига”, „Изумрудената буря”, „Зимният фестивал” и „Персепликуис”. След като успешната поредица представя Ейдриън и Ройкс, развивайки пълнокръвно образите им, Съливън се заема с написването на „Хрониките на Ририя” – един малко по-различен цикъл, който описва тяхната любопитна предистория. През декември миналата година в българските книжарници най-напред се появи „Короносната кула”, а до дни ще се появи неговото продължение – „Розата и бодилът”. Книгата
В нея темите за отмъщението и любовта се преплитат с героизма и смелостта, описани в оригиналния стил на Съливан, който с годините напълно заслужено и достойно си извоюва имиджа на майстор на приключенското фентъзи.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781635574104

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Дом на пламъци и сенки, Кн. 3 Лунатион“ от Сара Дж. Маас …