Начало / Автори / Майкъл Дж. Съливан – от самиздат до бестселъров автор

Майкъл Дж. Съливан – от самиздат до бестселъров автор

Писатели като Майкъл Дж. Съливан са неоспоримото доказателство, че личната инициатива и отговорност в писането, издаването и продаването понякога може да се превърне в сбъдната мечта. Веднъж Съливан случайно попаднал на пишеща машина. Заредил празен лист и въвел думите: „Бе мрачна и бурна нощ – и се разнесе изстрел.” Тогава бил едва на 8 години. Желанието обаче да изпълни бялата страница и да проследи докъде ще го отведат клавишите го обсебило. Вече възрастен, Съливан прекарва десет години в усъвършенстване на уменията си, четейки и изучавайки редица автори, сред които Стивън Кинг, Айн Ранд и Джон Стайнбек. Така написал близо дузина романа, но след като не усетил порив за издаването им, решил да спре творческата си дейност.

Заричането му не се сбъднало, а сърбежът по писането се завърнал, след като решил да пише книги за дъщеря си, по онова време на 13 години, изпитваща затруднения в училище заради дислексия. Заинтригуван от идеята за поредица с обединяваща фабула, но изградена от отделни епизоди, той създал цикъла „Откровенията на Ририя”. Развил поредицата без намерението да я публикува, но след като връчил творението на дъщеря си под формата на ръкопис, тя заявила, че трябва да бъде „истинска книга”, за да може да я прочете. Тъй започнало второто пътешествие по пътя на публикацията, което включвало наемането на собствената му съпруга като бизнес мениджър, подписването с малка независима печатница и основаването на издателство. Като автор, който сам се издава, Съливан продал повече от 60 хиляди копия и допълнително обогатил успеха си, превземайки масовия пазар през издателите от „Орбит”, а също и продавайки правата за превод на френски, испански, руски, немски, датски, полски и чешки език.

Творческият нюх на Съливан, разгърнат чрез „Откровенията на Ририя”, среща читателите с две емблематични фигури: единият е Ейдриън Блекуотър – воин, който няма за какво да се сражава; другият е Ройс Мелбърн – крадец и убиец, който няма какво да губи. Авантюристичният тандем населява странен, фееричен свят, из който дебнат всякакви причудливи опасности и предизвикателства. Най-напред почитателите на епичния фентъзи жанр имаха възможност да се насладят на шестте самиздат-бестселъра „Конспирацията за короната”, „Авемпарта”, „Нифрон се въздига”, „Изумрудената буря”, „Зимният фестивал” и „Персепликуис”. След като успешната поредица представя Ейдриън и Ройкс, развивайки пълнокръвно образите им, Съливън се заема с написването на „Хрониките на Ририя” – един малко по-различен цикъл, който описва тяхната любопитна предистория. През декември миналата година в българските книжарници най-напред се появи „Короносната кула”, а до дни ще се появи неговото продължение – „Розата и бодилът”. Книгата
В нея темите за отмъщението и любовта се преплитат с героизма и смелостта, описани в оригиналния стил на Съливан, който с годините напълно заслужено и достойно си извоюва имиджа на майстор на приключенското фентъзи.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …