Начало / Автори / Дейвид Фостър Уолас : Истинският лидер е този, който ни кара да преодолеем собствените си ограничения, мързел, егоизъм, слабост и страх

Дейвид Фостър Уолас : Истинският лидер е този, който ни кара да преодолеем собствените си ограничения, мързел, егоизъм, слабост и страх

Лидерство е една от най-популярните думи през последните години. Тя се използва толкова често и в толкова различен контекст, че на моменти се губи истинското й значение. Представяме ви определение на лидер на признатия американски писател Дейвид Фостър Уолъс (1962-2008), като част от есето му „Up, Simba: Seven Days on the Trail of an Anticandidate”. Това, както и други есета на Уолас, са събрани в книгата „Consider the Lobster and Other Essays”. Откъсът е публикуван в brainpickings.org.

Ето какво пише Уолас:

„Невъзможно е да говориш за важните проблеми в политиката, без да използваш термини, които са ужасни клишета, от които ти се изцъклят очите, а самото им чуване е мъчително. Един от тези термини е „лидер”. В словосъчетания като „осигуряване на лидерство”, „доказан лидер”, „нов лидер за нова страна” и т.н. Вече е трудно да си обясним какво всъщност е лидер. Забавното е, че думата „лидер” е клише и е скучна, но когато срещнеш някой, който е истински лидер, той не е нито клиширан, нито е скучен. Той е точно обратното.

Очевидно, истинският лидер не е някой, в чийто идеи вярваш и когото смяташ за добър човек. Помислете. Истинският лидер е някой, който със собствената си власт и харизма, успява да вдъхнови хората, като „вдъхнови” използвам в най-неклиширания смисъл. Истинският лидер е някой, който успява да ни накара да вършим неща, които вътре в себе си знаем, че са правилни, но не можем сами да се мотивираме да ги правим. Това е мистериозно качество, трудно се дефинира, но винаги го виждаме и усещаме, дори като деца. Не може да не сте го виждали у треньори, учители или някои по-големи деца, на които сте подражавали. Някои виждат това качество в някой министър, равин, бойскаут, родител, родител на приятел или ръководител в работата.

Всички те са „властови фигури”, но това е специална власт. Ако сте били в армията, знаете колко лесно е да кажете кои са лидери, кои не са и колко малко рангът означава всъщност. На истинския лидер властта му я даваш лично, доброволно. Може не винаги да ти е приятно, но знаеш, че това е правилното решение. Вътрешно в себе си, почти винаги ти харесва как те кара да се чувстваш този лидер и се мотивираш да работиш по-здраво, да се предизвикваш и да мислиш по начин, по който не можеш сам.

С други думи, истинският лидер е този, който ни кара да преодолеем собствените си ограничения, мързел, егоизъм, слабост и страх и ни кара да вършим добри дела, които не можем сами да се накараме да вършим”.

Свързани заглавия
Ще се снима филм за писателя Дейвид Фостър Уолас
Кореспонденция и ръкопис на Дейвид Фостър Уолас са продадени за 125 000 долара
Колекция есета от Дейвид Фостър Уолас излезе днес
Стана ясно защо Брет Ийстън Елис нападна Дейвид Фостър Уолас

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …