Начало / Автори / 79 години от рождението на Хайнц Чеховски

79 години от рождението на Хайнц Чеховски

Днес, 17 февруари, се навършват 79 години от рождението на Хайнц Чеховски. Той е германски поет, есеист, драматург и преводач. За творчеството си е носител на различни литературни отличия, сред които награда „Гьоте”, литературната награда на Министерството на културата на ГДР „Хайнрих Хайне“, наградата на Берлинската академия на изкуствата „Хайнрих Ман“ и др.

Чеховски е роден през 1935 г. в Дрезден, в семейство на чиновник. Едва 10-годишен, той преживява разрушителните бомбардировки над родния си град по време на Втората световна война. След като получава образование като чертожник, той следва в института в Лайпциг, „Johannes R. Becher Institute of Literature”. По това време е силно повлиян от поета Георг Маурер.

Първите му поеми са публикувани в германското издание „Neue Deutsche Literatur” през 1957 г. Впоследствие излизат стихосбирките му „Nachmittag eines Liebespaares” (1962 г.), „Wasserfahrt” (1967 г.), „Kein näheres Zeichen” (1987 г.), „Wüste Mark Kolmen” (2000 г.), „Von allen Wundern geheilt” (2006 г.) и много други. През 2006 г. публикува и своята автобиография, „Die Pole der Erinnerung. Autobiographie”.

Чеховски е основател на Свободната академия на изкуствата в Лайпциг, която съществува от 1992 г. На немски той е правил безплатни преводи на известни поети като Янис Рицос, Анна Ахматова, Михаил Лермонтов и Марина Цветаева. Умира през 2009 г.

Фото: exilpen.de

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …