Начало / България / Разговор около „Мимеополис“ на Невена Панова в СУ

Разговор около „Мимеополис“ на Невена Панова в СУ

Утре, 18 февруари, от 18 ч в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски” ще среща разговор върху „Мимеополис“ на Невена Панова. В дискусията ще участват Миглена Николчина, Боян Манчев, Георги Гочев, Огнян Касабов и Морис Фадел. Срещата е организирана от софийския литературоведски семинар и Културният център на СУ.

В основата на  „Мимеополис: Върху Платоновата политическа и литературна теория на подражанието“ стоят два по-общи и по-обхватни проекта: за проучване на античната литературна и на античната политическа теория. В случая са предложени наблюдения върху един по-частен културен феномен, който обединява двете първоначални ориентации, защото намира своята изява и в сферата на литературното, и на политическото – подражанието, мимесис, като същностен акт на създаване на произведения на изкуството, от една страна, но и на действане и напътстване на членовете на общността, от друга. Анализираните свидетелства са основно от последния Платонов диалог „Закони”, но са интерпретирани също ключови пасажи от „Държавата” и от някои други Платонови произведения. Като отправна точка на проучването може да бъде посочена следната мисъл на Платон: „Цялото ни държавно устройство е изградено като подражание на най-красивия и най-достоен живот” (Закони, VII, 817b).

Невена Панова преподава старогръцки език и литература в Катедрата по класическа филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследователските й интереси са в областта на историята и теорията на старогръцката литература, на философската проза (Платон), на рецепцията на античността в българските литература и култура и в съвременната философия.

Мимеополис: Върху Платоновата политическа и литературна теория на подражанието“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 май – 29 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Бай Тошо от Иво Сиромахов …