Начало / Свят / “Penguin” изтегля от пазара алтернативна история на хиндуизма

“Penguin” изтегля от пазара алтернативна история на хиндуизма

Индийският клон на издателство “Penguin” изтегля от азиатския пазар алтернативна история на хиндуизма, съобщи welt.de. Това се случва, след като известната индийска писателка и правозащитничка Арундати Рой публикува отворено писмо в британските медии. Рой, която взе “Букър” с романа си “Богът на малките неща”, обвини издателството във фашизъм.

“Забравихте ли кои сте вие? Вие сте част от най-старото и добро издателство в света”, обърна се Рой към индийските издатели по повод “Хиндуизмът: алтернативна история” с автор Уенди Донигър. Книгата обижда индийците с нецензурни твърдения за Кришна. Според критиците изданието попада под ударите на Наказателния кодекс, където има текст за обида на религиозна основа. Наказанието за това е до 2 г. затвор.

Наблюдателите обаче виждат и политически нюанси в спора, свързани с предстоящите президентски избори. Сблъсъкът според тях е между фундаменталистите, които заплашват културата на толерантност, и просветители като Арундати Рой. По средата е издателството, което е водено от бизнес интереси и е пренебрегнало хуманистичната си традиция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …