Начало / Критика / Нийл Геймън: Защо трябва да гледате и четете „Зимна приказка в Ню Йорк“

Нийл Геймън: Защо трябва да гледате и четете „Зимна приказка в Ню Йорк“

Тази вечер, Свети Валентин, е световната премиерата на филма „Зимна приказка в Ню Йорк“, по романа на Марк Хелприн. От днес книгата на Хелприн е и в българските книжарници. По този повод ви предлагаме пост от блога на писателя Нийл Геймън, който обяснява на читателя защо трябва да гледа екранизацията на романа,а и да го прочете. Ето какво публикува Геймън:

„Гледах филма по забележителния роман на Марк Хелприн, „Зимна приказка в Ню Йорк“, режисиран от Акива Голдсман.
Първо, наистина, наистина ми хареса. Акива е взел един роман, чието действие се развива в рамките на 100 години и е отсял елементите, необходими за историята, която трябва да се разкаже. Филмът е фентъзи, с ангели и демони, летящ кон, благороден крадец, красива умираща пианистка, един ужасяващ Ръсел Кроу, Уил Смит като Луцифер и Ню Йорк, Ню Йорк от начало до край.

Второ, гледах преди това един-два трейлъра и трейлърите са, как да го кажа…грешни. Представят даден тип филм, какъвто този филм не е. Не е точно любовна история. Не е любовна история за две привлекателни човешки същества, които искат да се целуват. По-скоро е любовна история за това кой и какво обичаме и какво означава тези, които обичаме, да умрат. Ако харесвате фентъзи, Ню Йорк и магически реализъм, трябва да гледате филма. Наистина трябва. Трябва да прочетете и книгата.

Единственото ми колебание или заяждане е това. Има нещо, което се случва в „Холивуд“, когато подадеш на хората в студиото сценарий с магия в него. Те казват: „Не разбираме добре. Можете ли да ни обясните правилата? Какви са правилата? Магията трябва да има правила“. Когато ми кажат това, обяснявам, че съм сигурен, че има правила, както и живота има правила, но на мен не са ми дали наръчник за живота когато съм се родил. Опитвам се да откривам правилния избор в движение. Същото е с магията. Понякога отговарям, че магията има правила и трябва да четат сценария по-внимателно и ще ги разберат. Понякога просто свивам рамене и отбелязвам, че ДА, ТОВА СА ПРАВИЛАТА, НА КОИТО ОБАЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ и всички са щастливи.

Имаше места във филма, където Акива, по собствено желание или принуден, обясняваше правилата на магията. Аз му повярвах, повярвах и на филма. Но бих предпочел да открия правилата сам за себе си, без да ми се обясняват.
Това е за филма. Много ми напомни на „Кралят на рибарите“ на Тери Гилиъм“.

Нийл Геймън е известен английски писател, роден през 1960 г. Той пише фентъзи. Носител е на много литературни награди. Известни негови книги са „Добри поличби”, „Каролайн”, „Книга за гробището” и др. Тези и други негови творби могат да бъдат намерени в българските книжарници.

„Зимна приказка в Ню Йорк“ тук 

Свързани заглавия
На Св. Валентин излиза шедьовърът на Марк Хелприн „Зимна приказка в Ню Йорк“
Ръсел Кроу и Колин Фарел в адаптация на роман от Марк Хелприн

Марк Хелприн: Ню Йорк е най-необикновената “машина” на света

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …