Начало / Свят / Номинираните за новата награда „Folio Prize“ бяха обявени

Номинираните за новата награда „Folio Prize“ бяха обявени

Номинираните за новата британска литературна награда, „Folio Prize“, бяха обявени, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. 8-те претенденти са Рейчъл Къшнър с „The Flamethrowers“, Серхио де ла Плава с „A Naked Singularity“, Амити Гейдж с „Schroeder“, Кент Харуф с „Benediction“, Джордж Сондърс с „Tenth of December“, Ан Карсън с „Red Doc“, Джейн Гарднам с „Last Friends“ и Аймар Макбрайд с „A Girl Is a Half-Formed Thing“. Победителят ще бъде обявен на 10 март и ще прибави към сметката си 40 000 паунда или малко над 66 000 долара.

Това е първото издание на „Folio Prize“. Отличието ще се дава за художествено произведение, публикувано в Обединеното кралство. Националността на автора няма значение. Спонсор на наградата е лондонското издателство „The Folio Society“. В тазгодишния екип на журито са известните писатели Маргарет Атууд и Джон Кутси.

„Folio Prize“ беше учредена, след като в литературните кръгове във Великобритания се разпространи мнението, че признатата награда „Букър“ клони все повече към масовата книга, а не към тази с най-висока литературна стойност. Целта е приза е да награди книгите, пропуснати от журито на „Букър“.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …