Начало / България / „Страница от политическото ни възраждане“ от Марко Балабанов с премиера в „Хеликон-България”

„Страница от политическото ни възраждане“ от Марко Балабанов с премиера в „Хеликон-България”

На 20 февруари, четвъртък, от 18 ч в столичната книжарница „Хеликон-България” ще бъде представена книгата „Страница от политическото ни възраждане“ от Марко Балабанов (1837 – 1921). Легендарният български възрожденец, общественик и политик публикува спомените се за безпрецедентния дипломатически рейд  преди 110 години.

„Страница от политическото ни възраждане“ е изумителен документ за времето непосредствено след Априлското въстание и в навечерието на руско-турската война от 1877 г. Двама българи, двама пратеници, обикалят цяла Европа с молба за помощ, за пощада, за спасение на многострадалния ни народ. Те посещават Австро-Унгария, Великобритания, Франция, Италия, Германия и Русия; срещат се със знаменитости като лорд Дерби, Гладстон, Тиер, Леон Гамбета, Феликс Каниц, Горчаков и като венец – с руския цар Александър втори. Без преувеличение може да се каже, че до времето на тази мисия, пък и до ден днешен, никой български политик, дипломат, общественик не е бил приеман и изслушван от толкова велики личности, за толкова кратко време и с такова внимание

Академик Марко Балабанов е съратник на Васил Левски, пръв външен министър на свободна България, председател на Народното събрание, завършил Сорбоната, адвокат, един от основателите на Юридическия факултет във Висшето училище, преподавател по гръцки език, римско, византийско и каноническо право, автор на множество книги и статии.

„Страница от политическото ни възраждане“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …