Начало / Свят / Книга представя Микеланджело като фалшификатор

Книга представя Микеланджело като фалшификатор

Микеланджело Бунароти е смятан за един от най-великите творци в епохата на Ренесанса, но е възможно той да е бил и майстор фалшификатор. Такава е тезата на френския професор Тиери Льонен, автор на книгата „Art Forgery: The History of the Modern Obsession“, съобщи „Индипендънт“. Авторът представя доказателства, че Микеланджело често е задържал оригиналите на известни произведения на изкуството у себе си, връщайки на собствениците добре направени копия.

Според Льонен, именно по този начин италианският артист първо е придобил популярност и материално положение. Впоследствие той успял много по-лесно да стартира собствената си кариера. Но по онова време на този тип фалшификаторство не се е гледало с лоши очи. Негативната нагласа към него е развита в по-късен етап от историята.

„Микеланджело се е възхищавал на оригиналите и се е опитвал да ги надмине. Най-важните създатели на произведения на изкуството по време на Ренесанса обаче не са заклеймявали подобни трикове, а напровитив – те са им се радвали с ентусиазъм. Тогава във фалшификаторството е било много по-важно майсторството в репликирането на оригинала, отколкото в изграждането на капан за някого“, казва Льонен.

Книги за Микеланджело тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …