Начало / Свят / Статуя на Чарлс Дикенс беше издигната в Портсмут

Статуя на Чарлс Дикенс беше издигната в Портсмут

Статуя на Чарлс Дикенс беше издигната в родния му град Портсмут, съобщи „Индипендънт”. Монументът беше монтиран на площада „Гилдхол” и ще бъде официално представен утре. Статуята изобразява автора седнал, с книга в ръка, а други книги са подредени до него. Произведението е дело на скулптора Мартин Дженингс.

Статуята е издигната 2 години след 200-годишнината от рождението на популярния писател, навършена през 2012 г., и 110 години след като за първи път има идея за такъв паметник в Портсмут. По света има и други паметници на автора, вклчително във Филаделфия, САЩ и в Сидни, Австралия. Но това е първият във Великобритания.

Самият Дикенс казва малко преди смъртта си през 1870 г., че не иска да има негов паметник, монумент или атестат. Според професор Тони Пойнтън обаче, не може да се твърди, че Дикенс би бил недоволен от факта, че статуята е издигната. Според Пойнтън, думите на писателя просто показват, че той е искал спокойно погребение.

Чарлс Дикенс е роден на 7 февруари 1812 г. в Англия. Той е една от най-забележителните фигури в британската литература. Автор на редица класики като „Дейвид Копърфийлд”, „Оливър Туист”, „Коледна песен” и др. Характерно за него е, че публикува творбите си на части, като поредица, за да поддържа интереса на читателите. Повлиял е на редица от най-големите съвременни автори. Литературният му псевдоним е Боз. Умира през 1870 г. в родината си.

Книги от Дикенс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Brat4

10 малки книжарници с голямо послание

Събираме адресите им по целия свят Книжарницата обикновено е място и с атмосфера, и с …