Начало / Свят / Салман Рушди поведе протест срещу ограниченията на свободата на словото в Русия

Салман Рушди поведе протест срещу ограниченията на свободата на словото в Русия

В навечерието на зимните олимпийски игри в Сочи, Салман Рушди и над 200 писатели публикуваха отворено писмо, в което критикуват законите в Русия, ограничаващи свободата на словото, съобщи „Гардиън”. Към Рушди се присъединиха Гюнтер Грас, Джонатан Франзен, Маргарет Атууд, Карол Ан Дъфи, Иън Макюън, Нийл Геймън, Джулиан Барнс, Джефри Юдженидис, Елиф Шафак, Орхан Памук, Людмила Улицкая и др.

Писмото осъжда и законите в страната, които забраняват „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения” и определят като престъпление мнението по теми, свързани с религията. Според писателите това поставя под огромен риск колегите им в Русия – автори и журналисти могат да се озоват в затвора заради изразяване на мнение.

Според Рушди, кампанията е ключова. Той допълни:

„Тя е изключително важна както за всички в Русия, които се занимават с изкуство, така и за останалите граждани. Задушаващата хватка, която руските власти са приложили на свободата на изразяване, тревожи дълбоко и този проблем трябва да се адресира, за да се насочи страната към демокрация”.

Нийл Геймън написа в писмото, че свободата на всеки да изразява мнение и да спори по различни въпроси е най-важната за човешките същества. Той изрази надежда, че Владимир Путин ще прочете писмото и ще промени хода на събитията.

Людмила Улицкая заяви:

„Руските власти се опитват да наложат пропаганда, характерна за ерата на СССР. Както много други руски граждани, аз съм много притеснена заради увеличаващите се рестрикции върху свободата на словото в моята страна. Аз съм изплашена от съдебната система и нейната зависимост от управляващите. Затова се подписах”.

Писмото е част от инициатива в подкрепа на свободата на изразяване, която се организира от международната организация на писателите, ПЕН-клуб.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

230541_b

Книга събира йога техники за трудни моменти

Асаните по страниците са способни да ни вдигнат на крака „Йога за облекчаване на скръбта …