Начало / Критика / 8 стъпки за формиране на писателски навик

8 стъпки за формиране на писателски навик

Много хора искат да се захванат с писане на романи, поезия или разкази, но постоянно се оправдават с липсата на време. Писателят и журналист Андрю ДеЯнг представя 8 стъпки, които да ви помогнат да придобиете навик да пишете. А този навик ще ви даде необходимия начален тласък. Текстът е публикуван в huffingtonpost.com.

1. Направете писането свой приоритет. Животът е въпрос на приоритети. Никой няма време за всичко. С какво ще изберете да останете постоянни е ваш личен избор. Може би е по-добре да упражните стила си, вместо да коментирате в интернет последния епизод от поредния сериал.

2. Наистина направете писането приоритет. Повтарям, за да наблегна на това, защото е най-важното. Седенето на дивана пред телевизора няма да ви направи по-добър писател. Знайте, че действията имат значение, не толкова думите.

3. Открийте какво ви мотивира да пишете. Човек може да приоритизира нещо, само когато има мотивация за него. Помислете какво ви кара да искате да пишете. Напишете първите 3 причини на лист. Така винаги ще се сещате за тях като ги видите.

4. Забравете всичко, което сте чели за писателската професия. Не е нужно да пишете всеки ден. Не е нужно да достигате до определен брой думи. Това, което наистина има значение, е да не се отказвате.

5. Поставете си цел, но не се изхвърляйте. Целите събуждат амбицията, но не преувеличавайте. Ако досега не сте писали изобщо, писането всеки ден не е добра идеята. Влезте в ритъм постепенно.

6. Мислете за писане през деня. Да пишете книга не е лесно. Но се опитайте да мислите, когато имате възможност за вашата творба през деня, преди да седнете пред лаптопа. Така ще си изградите план и сядайки пред празния лист ще имате повече идеи какво да правите.

7. Измислете си награди. В крайна сметка в началото единственият, който ще ви награди, сте самите вие. Позволявайте си нещо приятно по ваш вкус, когато достигнете определен брой страници или думи. Така ще останете мотивирани и ще продължавате напред.

8. Почивайте си. Начинаещите се страхуват да не загубят ритъм. Не се притеснявайте, това няма да се случи, понякога имате нужда да се откъснете от историята, за да я разкажете по-добре по-късно.

Фото: andrewdeyoung.com

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …