Начало / Свят / Откриха неизвестни досега поеми на Сафо

Откриха неизвестни досега поеми на Сафо

Две неизвестни досега поеми на древногръцката поетеса Сафо бяха намерени, съобщи livescience.com. Произведенията, които са написани върху папирус, са били притежание на колекционер, пожелал да остане анонимен. Едната поема описва двама мъже, за които учените смятат, че са братята на поетесата. Другата представлява любовно произведение.

„Тези поеми са изключително вълнуващи. Те са най-добре запазените творби от нея, открити досега. Единствено трябва да се възстановят няколко букви от едната поема. Няма съмнение дори за една дума. Съдържанието е невероятно“, коментира Алберт Хенрикс, професор по древногръцка литература в „Харвард“.

Сафо е древногръцка поетеса, ползваща се с голям авторитет в античността. Макар да се счита, че е била много продуктивна и е имала дълъг житейски и творчески път, от нея досега беше запазено едно-единствено цяло стихотворение, както и няколко фрагмента от други творби. Счита се, че в творчеството й основна тема е била хомосексуалната любов. Думата „лесбийка“ носи името на родния остров на Сафо, Лесбос.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …