Начало / Интервюта / Проф. Георги Гунев, автор на „Тъмната страна на полумесеца”: Ислямът може да се превърне в основна европейска религия

Проф. Георги Гунев, автор на „Тъмната страна на полумесеца”: Ислямът може да се превърне в основна европейска религия

В съседна Турция ролята на Кемал Ататюрк индиректно се отрича

 

Георги Гунев е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е аспирант в института за международни отношения в Москва. 13 години е преподавател в Софийския университет. От 1988 г. живее в САЩ. Сега преподава съвременна история и международни отношения в три колежа в Южна Калифорния.
Автор е на книгите „Към брега на свободата” (посветена на Никола Петков), „Границата”, “Fighting Evil with the Help of Satan. President Roosevelt and Joseph Stalin 1941-1945” и „The Dark Side of the Crescent Moon”., която скоро ще се появи на българския книжен пазар под заглавието „Тъмната страна на полумесеца”.

 

►Вашата книга „Тъмната страна на полумесеца” излезе на английски и може да бъде намерена в „Амазон”. С какво тя ще бъде полезна на българския читател. Какво би научил от нея?
– Българският читател ще бъде запознат с възникването на радикалния ислям, както и с неговата стратегия в сунитската му и шиитска разновидности. В книгата има и много интересни и неизвестни подробности около американо-руските отношения.

Цивилизацията възниква в Близкия Изток, а днес заплахата за нея идва именно оттам. Защо? Какви са причините за агресивността на ислямския радикализъм – краят на Студената война или?
– Интензивността и стратегията на радикалния ислям произтичат от промяната в демографската структура на населението в Русия и Европа, както и от слабостите причинили съвременната криза на западноевропейската демокрация, която, поне досега, се оказа неспособна да защити традициите си, културата си, правата и свободите на гражданите си от ислямската колонизация и агресия.

Докъде може да стигне радикалният ислям и какви са пътища за неговото ограничаване. Европейският съюз в състояние ли е да се пребори с тази тенденция?
– В случай, че не срещне съпротива, към края на това столетие ислямът може да се превърне в основна европейска религия, поддържана от изключително репресивен апарат на ислямо-тоталитарния халифат. На въпроса дали е възможно ефикасно противопоставяне на ислямо- тоталитарната агресия, отговорът е положителен – да, възможно е. Друг е въпросът обаче дали подобна съпротива ще бъде оказана навреме…

В християнския свят излизат постоянно книги –художествени и нехудожествени, в които открито се критикува църквата, но няма никаква реципрочност на Изток.
– Проблемът е там, че дори и най-злобните и цинични нападки срещу християнската религия и църква се интерпретират като упражняване на правото на свобода, докато критиката на радикалния ислям се разглежда от политически коректния интелектуален елит на Америка и Западна Европа като ислямофобия и расизъм.

Чуват все повече гласове, че историческата ролята на Кемал Ататюрк за съседна Турция постепенно се омаловажава. Какво е Вашето мнение?
– В съседна Турция ролята на Ататюрк не само се омаловажава, но и индиректно (засега) се отрича. Днес в Турция безшумно, но планомерно, се осъществява един опасен процес на ислямизация, на която Кемал Ататюрк бе убеден противник.

Можете ли да посочите един оптимистичен вариант и един песимистичен вариант за Европа и въобще за света.
– Що се отнася до положителен сценарий, в най-голяма степен аз го свързвам с промяната в манталитета на мюсюлманската общност, както и в интегрирането на мнозинството европейци около защитата на политическата система, наречена демокрация, независимо от тяхната етническа, расова, или пък религиозна характеристика.
Въпросите зададе Румен Василев

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …