Начало / Критика / Четенето увеличава интелекта и ни прави по-умни

Четенето увеличава интелекта и ни прави по-умни

Нова книга показва, че четенето може да увеличи интелекта ни и да ни направи по-умни, съобщи „Гардиън“, позовавайки се книгата „Smarter: The New Science of Building Brain Power“ на Дан Хърли. Авторът разказва как четенето му помага да извърви пътя от дете, което на 8 години още не може да чете, до успешен автор. Той дава и научно обяснение защо четенето на книги ни прави по-умни.

Книгата показва, че четенето помага за усъвършенстването на 3-те вида интелект, дефинирани от психолозите. Първият е т. нар. „кристализиран интелект“. Това е основното знание, което изпълва мозъка – например, когато се научаваме да караме велосипед или пък запомняме името на нов приятел. Този тип интелект отговаря на общия подбор от умения, които ни помагат живеем в този свят. Чрез четене, ние добавяме знание и умения към нашата кутия с инструменти за оцеляване в света.

Вторият тип интелект е този, който определя до колко можем да отсяваме важната информация, да решаваме проблеми и да взимаме решения. Както знаем, има много хора, които не четат и пак са много способни в тази област. Но в наши дни четенето и този вид интелект вървят ръка за ръка. Фактът, че в училищата се набляга повече на критично четене и писане, е причината коефициентът на интелигентност на децата днес да е с 20 пункта по-висок, отколкото по същото време през миналия век. Този метод се нарича „Ефекта Флин“, кръстен на новозеландския професор Джеймс Флин, който посвещава кариерата си на търсене на начини за увеличаване на коефициента на интелигентност.

Третият вид интелект е „емоционален интелект“ – способността ни да разчитаме и реагираме адекватно както на собствените си емоции, така и на тези на другите. Хърли показва, че четенето помага за усъвършенстването и на този интелект, като се позовава на нови изследвания, чиито резултати показват, че художествената проза може да увеличи чувството ни за съпричастност.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …