Начало / България / Юбилейна среща с Дядо Пънч и премиера на „Целуната жаба”

Юбилейна среща с Дядо Пънч и премиера на „Целуната жаба”

Юбилейната среща с  Панчо Панчев,известен на децата като Дядо Пънч, ще се състои на 28 януари, вторник, от 18 ч в изложбената зала срещу задния вход на Народния театър „Иван Вазов”. Организатори са „Жанет 45” и галерия „Кредо бонум”. Ще бъде представена и новата книга на Дядо Пънч „Целуната жаба”.

Панчо Панчев е роден на 17ноември 1933 г. в София, където завършва руска гимназия и театрознание. Написал е десетки пиеси („Очи в очи”, „Тайната на старата къща”, „Има ли смисъл да утепваме мечка?”, „Трампа за кукуригу”, „Покана от Париж”, „Вълци нема”, „Голямото имане”, „Пролет по никое време”, „Произшествие” и още пет пъти по толкова), между които най-играният в чужбина български драматургичен текст – „Приказка за калпаците”. Много негови пиеси са играни от театрите във всички наши градове, от радиотеатъра и от телевизионния театър. Поставяни са също в Русия и всичките й бивши републики, в Германия, Полша, Чехия, Белгия, САЩ, Румъния, Монголия, Сърбия, Унгария, Финландия, Норвегия, Кипър и т.н.
Вторият Панчо Панчев – Дядо Пънч – е написал десетки книжки със стихотворни гатанки, приказки и стихотворения за малките. (И половината от пиесите му са за деца). Получавал е много награди, най-важната от които е оценката на зрители и читатели. Първата му пиеса е „Очи в очи”, последната засега – „Плаващ остров в частно море”. Първата му книжка за деца е „Зоологическа азбука” (гатанки), а последната засега – „Ако искаш вярвай” (приказки с десертчета). Между тях се редят много други, между които „Гатанки за лека нощ”, „Стихотворения за тебе”, „Дневник на слончето Моди” – роман, Приказки от близо и далече”, „Дузина приказки с лъжи”, „Отгатнете градовете!” (гатанки), „Приказки на един залък”, „Падат снежинки” (стихотворения), „Приказки за театър – 1 и 2” и т.н.
Освен пиеси и книжки за деца е писал сценарии за анимационни филми, либрета за музикално-сценични произведения, разкази, публицистика, издал е книги с лирика и с басни…

 „Целуната жаба” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

batman-with-money

Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Първият брой на „Батман” смени собственика си Излиза през 1940-а, като тогава струва по будките …