На фокус
Начало / Свят / Бавария разреши публикуването на „Моята борба“ в Германия за първи път след Втората световна война

Бавария разреши публикуването на „Моята борба“ в Германия за първи път след Втората световна война

Баварските власти разрешиха публикуването на „Моята борба“ от Адолф Хитлер за първи път след Втората световна война, съобщи британският „Индипендънт“. Германската провинция държеше авторските права върху нацисткия манифест и блокираше всеки опит той да излезе на немски език, страхувайки се, че това може да възроди националсоциализма. Срокът на правата обаче прехвърлени на властите след като издателската къща „Eher Verlag“ е закрита през 1945 г., изтича догодина.

Така „Моята борба“ ще излезе през 2016 г. с критичен, академичен коментар. Творбата ще бъде издадена от Института по съвременна история в Мюнхен. Централният съвет на евреите в Германия също подкрепя проекта. Стефан Крамер, главен секретар на съвета, казва: „Много е важно, когато младите четат от любопитство тази книга, да им се представи критична гледна точка“.

Хитлер пише „Моята борба“ през 1924 г. по време на 4-годишен престой в затвора. Основни теми са расовата чистота и омразата към комунисти и евреи. Намеква се и за неговите планове за Холокост.

Прочетете още

chen-mizrach-jL6PTWI7h18-unsplash

Шарени като лятото – книги за най-горещото време

Ето заглавия, които нямаме търпение самите ние да разгърнем Сезон за романтични четива според някои …