Начало / Автори / Робърт Хауърд, създателят на Конан Варварина: Цивилизованите хора са по-неуважителни от диваците

Робърт Хауърд, създателят на Конан Варварина: Цивилизованите хора са по-неуважителни от диваците

Днес, 22 януари, се навършват 108 години от рождението на Робърт Хауърд. Той е американски писател, писал основно фентъзи и научна фантастика, но и в други жанрове. Смятан е за създател на поджанра „меч и магия”. Известен е най-вече с поредицата си за персонажа Конан Варварина. Започва да пише едва 15-годишен и печели много добре, защото книгите му се радват на голяма популярност. Хауърд се самоубива през 1936 г., като точната причина не е ясна. Въпреки това, психическото му здраве е обект на критичен анализ и да днес. На български от Хауърд са преведени книги като „Конан – синът на бога“, „Конан – пътят на славата“, „Бури над Ориента“, „Алената цитадела“ и др. Представяме ви цитати от Хауърд, публикувани в brainyquote.com и goodreads.com.

„Цивилизованите хора са по-неуважителни от диваците, защото знаят, че няма да им разцепят черепите, заради тяхната неучтивост“.

„Може да съм постигнал малко, но всичко се дължи само на собствените ми усилия“.

„Станах писател въпреки обстоятелствата“.

„Идеята човек да си изкарва прехраната с писане, в тези трудни времена, е толкова фантастична, че до ден днешен не мога да повярвам, че това е реалност“.

„Каквито и да са грешките ми, мога да запомня едно. Аз съм пионер в своята професия, както моите деди са били в техните“.

„Въпреки всичко, на 15, без да съм виждал нито писател, нито поет, издател или редактор на списание, аз започнах да работя занаята, който бях избрал“.

„Варварството е естественото състояние на човечеството. Цивилизацията е неестествена. Тя е обстоятелство. И накрая варварството трябва да триумфира“.

„Моите герои са повече мъже от реалните мъже. Те са корави и груби, желаят и мразят. Спукайте обвивката на цивилизацията и ще намерите примат, ревящ и с кървави ръце“.

„Не се отклонявам от пътя си, за да търся дяволи. Но не бих и отстъпил, за да позволя на такъв да премине“.

„Колкото повече гледам това, което наричате цивилизация, толкова повече мисля за това, което наричате робство“.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …