Начало / Критика / Писатели нападнаха „надценената“ англо-саксонска литература на фестивала в Джайпур

Писатели нападнаха „надценената“ англо-саксонска литература на фестивала в Джайпур

Писатели критикуваха остро англо-саксонската литература на литературния фестивал в Джайпур тази събота, съобщи „Гардиън“. Критиките бяха насочени главно към факта, че в Америка и Великобритания се цели да се задоволи единствено масовия вкус и прекалено малко се превеждат произведения от друг език. Упреци понесе и автора Джонатан Франзен, който беше част от литературното събитие.

Китайско-британската писателка и режисьор Сиаолу Гуо, която е била номинирана за награда „Orange prize“, коментира:

„Нашите читателски навици са тотално трансформирани от масовото. Няма място вече за поезия и други алтернативни начини за изразяване в англо-саксонската литература. Ако пишеш на японски, виетнамски или португалски, трябва да чакаш да те преведат. А това не става веднага, освен ако не спечелиш Нобел или някоя друга голяма награда. Затова си принуден да пишеш на английски“.

Гуо се обърна и към Джонатан Франзен: „Харесва ми това, което правиш, Джонатан, но в известен смисъл американската литература те дърпа надолу. По-голямата част от нея е ужасно надценена и аз мразя да я чета“.

В подкрепа на нейните думи, статистика от 2007 г. показва, че едва 2% от книгите, публикувани в Обединеното кралство и САЩ са преводни. В други страни, процента е много по-голям – Германия (13%), Испания (28%), Турция (40%) и Словения (70%).

Джумпа Лахири, която е американска писателка от индийски произход, живее в Италия и не е чела на английски от години. Тя казва, че откъсването й от Америка я накарало да осъзнае ограничеността на американския литературен свят.

„Срамна е липсата на каквото и да е усилие да се предостави чуждестранна литература на американския пазар. В италиански вестник видях, че в топ 10 на книгите на годината бяха сложени 7 на английски. Не мога да си представя „Ню Йорк таймс“ да избере 7 издания в своята класация, които са написани на чужд език“, казва Лахири.

Книги от Джумпа Лахири тук

Книги от Джонатан Франзен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …