Начало / Свят / Излезе нова биография на Туве Янсон

Излезе нова биография на Туве Янсон

Излезе нова биография на Туве Янсон – една от най-известните и уважавани детски писателки, съобщи британският „Телеграф”. Творбата, озаглавена „Tove Jansson Life, Art, Words: The Authorised Biography”, е дело на Боел Уестин, която е специалист по Янсон. Книгата е оторизирана от агенцията, която държи правата върху творчеството на скандинавската авторка. Издателство е „Sort of Books”, а произведението е 576 страници.

Янсон е известна най-вече с поредицата си детски книжки за муминтролите, писана между 1945 и 1970 г. Голяма част от тях все още са в допечатват и се разпространяват на повече от 20 езика. Но литературата за деца е само част от живота на Янсон. Тя е призната още като художник, аниматор и илюстратор. Новата биография  описва взаимоотношенията й с нейното семейство (особено важната връзка с майка й), влечението й към природата и изкуството.

Книгата засяга също така романтичните връзки на Янсон, как тя преживява мрачните години на Втората световна война и какво я е мотивирало да се захване с писане. Уестин базира творбата си на семейни архиви, дневници, статии и записки. Тя ни дава пълна картина за живота на писателката, която Филип Пулман определя като „гений”.

Туве Янсон е финландка, пишеща на шведски. Известна е повече с творчеството си за деца, но има книги и за възрастни. Носителка е на медала „Ханс Кристиан Андерсен” за цялостен принос за 1966 г. Освен писателка е и художничка. На български са преведени книгите й „Лятна книга”, „Пътуване с лек багаж”, „Мемоарите на татко Мумин”, „Корабът на вселените” и много други. Умира 2001 г.

Книги от Туве Янсон тук

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …