Начало / Свят / Руски журналист с български корени спечели наградата на „Роспечат“

Руски журналист с български корени спечели наградата на „Роспечат“

Андрей Бинев – руски журналист с български корени,  получи наградата на Федералната агенция за печат и масови комуникации, известна и като „Роспечат”, за романа си „Тихият войник“, съобщиха руските медии. Призът се връчва всяка година и се дава за най-добра книга, написана от журналист.

„Тихият войник“ е сага, разказваща за живота на Павел Тарасов в периода 1935 – 1965 г. Главният герой бяга от бедното си село, влиза в армията и става лична охрана на генерал Будьони. Тарасов успява да преживее партийните чистки и Отечествената война. Животът му е отражение на съдбата на обикновения човек в СССР.

Андрей Бинев започва журналистическата си кариера през 1980 г. в българското издание „Днес и утре“ на Агенцията за политически новости като автор на очерци на руски и български език. От 1989 г. работи  в седмичника „Аргументи и факти“. Дебютният му роман е „Риба за президента“, публикуван през 2008 г. Две години по-късно излизат сборникът с разкази „Трима” и романът „Вирусът на подлостта“.
Бинев е внук на генерал от Съветската армия и син на полковник от българската авиация. Историк по образование, преди да стане професионален журналист  е работил като следовател в отдел за убийства и престъпления против личността  10 години.

Фото: cultradio.ru

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …

Един коментар

  1. ПО-ПОЛЕКА – ЩО НИ ЦЕПИТЕ – ЧЕ ТО ИМА ЛИ ИСТИНСКИ РУСИН – БЕЗ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ – И ОБРАТНОТО!?!