Начало / Любопитно / 10 книги, които са дълги, но си заслужават

10 книги, които са дълги, но си заслужават

Ако дадена книга е много дълга, това действа демотивиращо на доста читатели, които се колебаят дали изобщо да я започнат. Сайтът huffingtonpost.com ни представя 10 книги, които макар да са много обемни, си заслужават. Ето ги и тях:

„Ана Каренина“ от Лев Толстой. Един от стълбовете на руската литература. Трагична история за любовта, но и критика и анализ на руското общество и аристокрация.

„Мидълмарч“ от Джордж Елиът. Тази книга се чете трудно, но си заслужава усилието. Дори безкомпромисен критик като писателя Мартин Еймис я определя за най-силната творба в английската литература.

„1Q84“ от Харуки Мураками. Мураками е майстор на създаването на алтернативни и шокиращи светове. Главната героиня в романа изследва една друга реалност, различна от нейната. Историята е многопластова.

„Престъпление и наказание“ от Фьодор Достоевски. Една книга за моралните и материални терзания на разорения студент Разколников. Когато излиза за първи път, произведението е публикувано на части.

„Тес от рода Д`Ърбървил“ от Томас Харди. Тази книга е важна не само заради факта, че Харди изследва сексуалните норми на онова време. Тя също така поставя темата за контраста между селскостопанския живот и индустриализацията на света.

„2666“ от Роберто Боланьо. История за трагедия, престъпления, насилие, безразличие и корупция. Но не се подлъгвайте от мрачните теми. Книгата е запленяваща и няма да искате да я оставите.

„Безкрайна шега“ от Дейвид Фостър Уолас. Една от най-признатите книги в съвременната американска литература.

„По следите на изгубеното време“ от Марсел Пруст. Отново произведение, излязло на няколко части. Пруст използва т. нар. метод поток на съзнанието, а тази книга е една от най-значимите в модернизма в литературата.

„Златната тетрадка“ от Дорис Лесинг. Лесинг изследва психологическия и социален разпад. Тази книга е сред любимите на президента на САЩ Барак Обама и една от най-добрите творби на 20 век.

„The Goldfinch“ от Дона Тарт. Една история за едно дете и неговото израстване. Най-близката съвременна история до незабравимите книги на Чарлс Дикенс.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …