Начало / Свят / Индиец ще получи наградата на Лайпцигския панаир на книгата

Индиец ще получи наградата на Лайпцигския панаир на книгата

Индийският публицист и историк Панкай Мишра (44) ще получи наградата на Лайпцигския панаир на книгата за европейско разбирателство, съобщи „Дер Щандарт”. Тя ще му бъде връчена при откриването на панаира на 12 март.

Мишра е отличен за основополагащия си труд „От руините на империята: Интелектуалците, които съградиха отново Азия”, посветен на възхода на Азия. Перспективата на разказа му за Китай и Индия е различна от западната, но произведението е просвещенско за европейците, мотивира се журито.
Мишра живее в Лондон и Машобра, Индия. Пише есета и колонки за Индия, Афганистан и Китай. Притежава и издателство. Автор е на 7 книги.

Лайпцигската награда за европейско разбирателство е с парична стойност от 15 хил. евро. Тя се дава от 1994 г. от общината в Лайпциг, провинция Саксония, борсовия съюз на германските книжари и панаира на книгата, който тази година ще е от 13 до 16 март. Тази година се очакват над 200 издатели. Поканени са голям брой писатели като Маргарет Атууд, Саймън Бекет, Ингрид Нол и др. Държавата гост на панаира ще е Швейцария.

Прочетете още

244791_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (29 април – 5 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Бал във Версай от Даниел Стийл 2. Времеубежище (трето издание) от Георги …