Начало / България / „Евридика 2033“ на Васил Станилов с премиера в „Хеликон-България”

„Евридика 2033“ на Васил Станилов с премиера в „Хеликон-България”

„Евридика 2033“ – новата книга на Васил Станилов, ще бъде представена на 23 януари, четвъртък, от 18,30 ч в столичната книжарница „Хеликон-България”.

„Всеки народ, който не се интересува от своята история, е осъден да я преживее отново“, е максимата върху, която е авторът изгражда книгата си. Събитията в сюжета са се случили в миналото, но спомените за тях или са потънали в димната завеса на мистификациите, или са забравени. Станилов се придържа към „някакъв“ фантастичен реализъм, за разлика от социалистическия реализъм, чийто творци бяха задължени да показват живота не какъвто е, а какъвто трябва да бъде.

„В крайна сметка можем смело да кажем, че „Евридика 2033“ е творба на антисоциалистическия реализъм, която има за идея да покаже какъв не би трябвало да бъде животът на българския ни народ”, се казва в анотацията на издателство „Факел”.

Васил Станилов е журналист, драматург и публицист, роден във Варна през 1933 г.. Работил е в Радио „София“, бил е драматург в театрите във Видин, Кюстендил, Сливен, Пазарджик, Габрово и в Музикалния театър. Последната му работа на сценичното поприще е като директор на Шуменския театър. Седем години е бил редактор във в. „Стършел“, където заради фейлетона му „Рилският манастир – средище на международния туризъм“ целият тираж е иззет и претопен. Освен в различни театри е работил в десет вестника, от които „АНТИ“ оцелява 20 години под неговото ръководство. Издавал е и три списания. Някои от пиесите му са представяни в чужбина. Последната му комедия – „Опера мафиоза“, се играе в Киев, предстои премиерата й в Баку.

„Евридика 2033“  тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …