Начало / Автори / Гео Милев: Сляп виси безкрая

Гео Милев: Сляп виси безкрая

Днес, 15 януари, се навършват 119 години от рождението на Гео Милев (Георги Касабов Милев) – поет, публицист, ярък представител на експресионизма в българската литература.

Роден е в Раднево. Баща му е бил учител, журналист, книжар и издател. Първото му стихотворение излиза през 1907 г. в детското вестниче „Славейче”. Като гимназист пише и издава ръкописни вестници с псевдонимите Гео Милев, Гео Касабов, Георги Милич, Гео Милич. Превежда руските класици Пушкин, Лермонтов, Некрасов, Колцов,  Фет.
Учи в СУ романска филология, слуша лекции по философия и драматургия в Лайпциг. Там и пише дисертацията си за Рихард Демел.Престоят му в Германия силно му повлиява – „Литературно-художествени писма от Германия“ публикува в „Листопад”, увлича се от модерната немска поезия. При престоя си в Англия учи английски и опознава английската литература.Участва в Първата световна война като старши подофицер – ранен в главата и губи дясното окото си в битката при Дойран през 1917 г.
Лекува се в Берлин. Връща се в България и започва да издава сп. „Везни” – трибуна на символизма и експресионизма в българската литература. Сложна политическа и икономическа ситуация променят възгледите му. В сп. „Пламък” (началото на 1924г) публикува критични статии, поемата „Септември”, началото на поемата „Ад”.
Заради  „Септември“ списанието е конфискувано, а Милев отива на съд. През януари 1925 г. списанието е окончателно забранено. На 14 май 1925 г. поетът е осъден на година затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Въпреки че обжалва, на 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно . Останките му са открити през 50-те години на миналия век в масов гроб край София (Илиянци). Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил брутално удушен с тел.
Къщата, в която е живял Милев в Стара Загора е превърната в музей. През февруари 2013 г. родната къща на поета в Раднево е откупена от Община Раднево с идеята да бъде превърната в музей. Баща е на поетесата Леда Милева (1920-2013).

Нека да си припомним стихотворението му „Гроб”.

 

... там гробо ке си направам,
името ке си напишам
и мойте тежки тегоби!

 

Залязвам аз в зеления твой поглед –
така без страст и злобно избледнял,
усмивката ти е за мене строг лед
и всяка ласка – тягостен метал;
вода от пепел пия в глътки топли –
без вопли, без покруса, без печал:
о, час за горко бягство ме заклина
далеч към камък, лишей и пустиня.

Там моя гроб ме чака в мрак потаен
– ни плачуща върба, ни кипарис –
и в плочата надгробна ще вдълбая
сам свойто име: горка летопис
на любовта ми…
Сляп виси безкрая.
Мълчи дълбоко там безцветна низ.
Мре кървав месец – сетня четвъртина –
сред камък, лишей, кости и пустиня.

Творчеството на Гео Милев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …