Начало / Свят / Руски неонацисти гориха украински книги в Крим

Руски неонацисти гориха украински книги в Крим

Централното събитие по време на  неонацистки марш, организиран по повод годишнина от рождението на Степан Бандера, е било горене на  клада на книги, свързани с украинската литература и история, съобщи „Новости литературы. Сред изгорените книги са били и творби на Ярослав Хашек, въпреки че той има косвено отношение към историята на Украйна, както и учебници по физика.

Маршът и наказателна акция са проведени от руската общност в Крим (Русская община Крыма  е организация, разполагаща с 26 административни единици в Автономната република Крим). Те са поддръжници на Путин и се борят за възстановяване на руския блок и господство на руския език и култура.
Украинската полиция не е реагирала на акцията. Редакцията на руския сайт „Новости литературы” се надява, че властите ще намерят сили да реагират на подобни вандалски прояви занапред.

Степан Бандера (1909-1959) е украински политически деец, идеолог на украинското национално освободително движение. Считан е за символ на украинската свобода. Убит е от КГБ по същия начин, по който е ликвидиран българския писател Георги Марков.

На 15 октомври 1959 г. до входа на дома му на улица „Крайтмайр” № 7 в Мюнхен в по обяд е намерен още живия Степан Бандера. Медицинската експертиза установява, че причината за смъртта е отрова. Богдан Сташински стреля в лицето на Бандера от специален пистолет с разтвор от калиев цианид. Две години по-късно, на 17 ноември 1961 г., германският съд обявява, че убиецът на Степан Бандера е Богдан Сташински по заповед на Шелепин и главният шеф на СССР Хрущов.

Фоторепортаж от събитието тук

Свързани заглавия
Хайнрих Хайне: Където започват с горене на книги, завършват с изгаряне на хора
Има по-лоши престъпления от горенето на книги. Едно от тях е да не се четат
80 години от изгарянето на книги в нацистка Германия
Училища получиха безплатно книги, горени от Хитлер
Гюнтер Грас: „Бях тъп млад нацист“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …