Начало / Свят / Амири Барака почина на 79

Амири Барака почина на 79

Американският поет, драматург, критик и активист Амири Барака почина, съобщи информационна агенция „Ройтерс“. Барака беше на 79 години. Той е починал вчера в болница в родното си място Нюарк, Ню Джърси. Бил е заобиколен от своето семейство. Селест Бейтман, която беше негов агент, отказа да разкрие причината за смъртта му.

Барака придоби популярност през 60-те години на ХХ век, с публикуването на книгата „Blues People: Negro Music in White America“, както и след написването на пиесата „Dutchman“. Афро-американецът беше основател на движението „Black Arts Movement“.
През 2002 г. Барака, заемащ длъжността лауреат на поезията в Ню Джърси, беше обвинен в антисемитизъм. Това стана след като той чете публично поемата си „Somebody Blew Up America“, за която се твърдеше, че съдържа антиеврейски мотиви по повод атентатите на 11 септември 2001 г. Тогавашният губернатор на Ню Джърси, Джим Макгрийви, поиска неговата оставка. Поетът отказа и в резултат длъжността беше премахната.

Истинското име на Амири Барака е Еверет ЛиРой Джоунс. Той е автор на нехудожествени произведения, сборници с поезия, пиеси, а е участвал и във филми.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …