Начало / Свят / Учени откриха формула за прогнозиране на бестселъри

Учени откриха формула за прогнозиране на бестселъри

Учени откриха алгоритъм, който може да анализира и да предскаже с точност 84% дали дадена книга ще стане бестселър, съобщи британският „Телеграф“. Техниката, наречена статистическа стилометрия, изследва думите и граматиката и по този начин се преценява доколко една книга ще бъде популярна.

Откритието е направено от компютърни специалисти от университета в Ню Йорк ( „Stony Brook University“). Те твърдят, че факторите, играещи роля за успеха на дадена книга са това колко е интересна, дали предлага нещо непознато на читателя, дали има добър стил и ангажиращ сюжет. Учените признаха, че късметът също има значение.

За изследването си те използвали произведения от Проекта „Гутенберг“, както и листите за продажби на „Амазон“. Включени са жанрове като класика, научна фантастика и поезия.

Те сравнили своя алгоритъм с истинската съдба на книгите, за да проверят доколко той дава точна прогноза. Резултатите са с точност 84%. Сред тенденциите са, че в успешните книги има насищане на съюзи и голям брой съществителни и прилагателни имена. В неуспешните книги са използвани много глаголи и наречия. В успешните творби са използвани глаголи, указващи мисловен процес,  като „запомни“ и „разпозна“. В неуспешните са описани повече действия като „взе“, „искаше“ и „обеща“.

„Предсказването на успеха на една книга е енигма за писатели и издатели. Доколкото знаем, нашият труд е единственото задълбочено изследване на връзката между стила на писането и успеха на литературни творби“, коментира асистент професор Йейн Чой.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …