Начало / Критика / Как да вдъхнете живот в разказите си

Как да вдъхнете живот в разказите си

Случвало ли ви се е да сте ентусиазирани да напишете разказ, но колкото повече работите върху него, ентусиазмът ви си отива, защото нещо просто липсва. Сайтът huffingtonpost.com представя няколко съвета затова как да вдъхнете живот в разказите си, взети от специализираното литературно издание „Writer’s Relief“. Ето ги и тях:

1. Вкарайте дълбочина. Не е нужно да пишете за много сложни теми или пък постоянно да има екшън в разказа ви. Понякога най-добрите разкази са за нещо елементарно, но универсално. То просто е представено по много комплексен начин.

2. Покажете, не казвайте. Важно е да ангажирате емоционално читателите. Опитайте се да покажете и да изразите това, през което минават героите. Това е много по-добре, отколкото да кажете как се чувстват те в телеграфен стил. Така читателят ще може да се припознае с персонажа и да идентифицира собствените си емоции с неговите.

3. Поддържайте напрежението. Дори и най-красивите думи могат да отегчат читателя, ако няма малко напрежение. Не е необходимо винаги да е ситуация на живот и смърт, но все пак да е нещо, което е важно за героя. Като четем, обичаме да не знаем какво ще се случи по-нататък и да нямаме търпение да разберем.

4. Не претрупвайте. И най-силната идея и сюжет могат да бъдат разбити от прекалено обясняване. Не пишете 20 думи, когато можете да напишете 5. Освен това, понякога, в зависимост от ситуацията в разказа, ако нещо остане неказано, посланието е много по-силно.

Понякога малко трябва на един посредствен разказ, за да стане той добър. Тези ключови съвети ще ви помогнат да минете на следващото ниво, да направите разказите си популярни и да интригувате читателите.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …