Начало / Критика / Как да вдъхнете живот в разказите си

Как да вдъхнете живот в разказите си

Случвало ли ви се е да сте ентусиазирани да напишете разказ, но колкото повече работите върху него, ентусиазмът ви си отива, защото нещо просто липсва. Сайтът huffingtonpost.com представя няколко съвета затова как да вдъхнете живот в разказите си, взети от специализираното литературно издание „Writer’s Relief“. Ето ги и тях:

1. Вкарайте дълбочина. Не е нужно да пишете за много сложни теми или пък постоянно да има екшън в разказа ви. Понякога най-добрите разкази са за нещо елементарно, но универсално. То просто е представено по много комплексен начин.

2. Покажете, не казвайте. Важно е да ангажирате емоционално читателите. Опитайте се да покажете и да изразите това, през което минават героите. Това е много по-добре, отколкото да кажете как се чувстват те в телеграфен стил. Така читателят ще може да се припознае с персонажа и да идентифицира собствените си емоции с неговите.

3. Поддържайте напрежението. Дори и най-красивите думи могат да отегчат читателя, ако няма малко напрежение. Не е необходимо винаги да е ситуация на живот и смърт, но все пак да е нещо, което е важно за героя. Като четем, обичаме да не знаем какво ще се случи по-нататък и да нямаме търпение да разберем.

4. Не претрупвайте. И най-силната идея и сюжет могат да бъдат разбити от прекалено обясняване. Не пишете 20 думи, когато можете да напишете 5. Освен това, понякога, в зависимост от ситуацията в разказа, ако нещо остане неказано, посланието е много по-силно.

Понякога малко трябва на един посредствен разказ, за да стане той добър. Тези ключови съвети ще ви помогнат да минете на следващото ниво, да направите разказите си популярни и да интригувате читателите.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …