На фокус
Начало / Автори / Стивън Хокинг: Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание

Стивън Хокинг: Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание

Днес, 8 януари, на 72 години става Стивън Хокинг. Той е смятан за един от най-великите учени от Алберт Айнщайн насам. Работи главно в сферата на космологията и квантовата механика. На 21-годишна възраст е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. Впоследствие болестта не само го обездвижва, но и го прави неспособен да говори. В наши дни той използва специален генератор на речта, който се контролира от лицевите му мускули. Въпреки това обаче, той отдавна е надхвърлил и най-оптимистичните очаквания за продължителността на неговия живот. Нещо повече – Хокинг продължава да твори и да достига до нови висоти в науката. Много негови книги са публикувани на български, сред които „Върху раменете на гиганти: Великите постижения на физиката и астрономията”, „Кратка история на времето”, „Теорията на всичко” и др. Представяме ви цитати от Хокинг, публикувани в brainyquote.com.

„Жените. Те са абсолютната мистерия“.

„Компютърните вируси трябва да се броят за живи същества. Всяка форма на живот, която създаваме, е деструктивна. Създаваме живот по собствено подобие“.

„Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание“.

„Не се страхувам от смъртта, но не бързам да умра. Имам толкова неща да свърша преди това“.

„Ако извънземните ни посетят, изходът няма да е по-различен от този, след като Колумб стъпва в Америка. А той не е добър за индианците“.

„Моята цел е проста. Тя е да разбера напълно Вселената – защо е такава, каквато е и защо изобщо съществува“.
„Забелязал съм дори хора, които твърдят, че всичко е предопределено и че не може да направим нищо, за да го променим, са хора, които се оглеждат преди да пресекат пътя“.

„Няма смисъл да се ядосваш, когато заседнеш. Това, което аз правя, е да мисля по проблема, но да върша нещо друго. Понякога минават години, преди да измисля начин да продължа напред. В случая със загубата на информация и черните дупки, минаха 29 години“.

„Ние сме в опасност от самоунищожение от нашата собствена алчност и глупост. Не може да продължаваме да гледаме само себе си в една замърсена и пренаселена планета“.

„Никой не може да устои на идеята за един сакат гений“.

„Бог не само често си играе на зарчета, но понякога ги хвърля там, където никой не може да ги види“.

„Пътуването във времето се е мислило за научна фантастика, но Общата теория на относителността на Айнщайн допуска възможността, че бихме могли да деформираме време-пространството толкова много, че може да излетим с ракета и да се върнем, преди да сме излетели“.

„Науката не е просто един ученик на разума, но също така романтика и страст“.

„Хората няма да имат време за теб, ако постоянно си ядосан и се оплакваш“.

„Общопризнато е, че жените са по-добри от мъжете в езиците, личните отношения и изпълнението на много задачи едновременно, но по-малко добри в ориентирането по карта и в представянето си за пространство. Поради това не е неразумно да се предположи, че жените не могат да са по-дори по математика и физика“.

Книги от Стивън Хокинг тук

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …