Начало / България / Сергей Узун от Молдова с наградата „Алеко“

Сергей Узун от Молдова с наградата „Алеко“

Молдовският писател Сергей Узун е новият лауреат на международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ за 2013 г. , съобщи агенция „Фокус“. Той е отличен за разказа си “Всичко е прекрасно”. В конкурса са участвали 86 творби на 71 автори от 15 страни, между които България, Беларус, Румъния, Сърбия, Молдова, Русия, Украйна, Албания, Босна и Херцеговина, Кувейт, Хърватия, Полша, Словения, Унгария и Бразилия.

Разкази са оценявани от жури с председател проф. Симеон Янев и членове Михаил Вешим – главен редактор на “Стършел”, Йордан Попов – председател на фондация “Сатирик”, Таня Ликова и Галя Константинова – представители на МФ “Алеко Константинов”. Наградата – плакет, грамота и парична сума, ще бъде връчена на Сергей Узун на тържествена церемония в Свищов на 13 януари по време на честването на 151-годишнината от рождението на Щастливеца. През тази година събитието е в подкрепа на кандидатурата на В. Търново за европейска столица на културата през 2019 г.

Международният конкурс за къс хумористичен разказ на името на знаменития писател-сатирик датира от 1966 г. Оттогава насам лауреати на наградата са били известни писатели като Азис Несин (Турция), Ерих Кестнер и Хайнрих Бьол (ГФР), Марти Ларни (Финландия), Леонид Ленч, Мануил Семьонов и Борис Егоров (Русия), Ефраим Кишон (Израел), Ърскин Колдуел  и Уилям Сароян (САЩ), Морис Дрюон (Франция). Сред лауреатите има и автори от Монголия,  Куба, Португалия, Кипър, Гърция и Австрия, което е показателно за изключително големия интерес към свищовския конкурс в чужбина.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …