Начало / България / Младежкият театър играе за 50-ти път „Господин Балкански” на рождения ден на Георги Данаилов

Младежкият театър играе за 50-ти път „Господин Балкански” на рождения ден на Георги Данаилов

Днес, 8 януари, на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев” в столицата ще се състои 50-тото представление на „Господин Балкански”.

„В репертоара ни повече от година спектакълът по пиесата на Георги Данаилов, под режисурата на Бина Харалампиева и сценография и костюми на Петя Стойкова се радва на многочислена публика и нестихващ интерес от медиите. В ролята на съвременния мъдрец и ретро джентълмен Бай Ганьо е Герасим Георгиев-Геро, а негови сценични партньори са голяма част от прекрасните ни актьори: Бойко Кръстанов, Светослав Добрев, Вежен Велчовски, Стефан Мавродиев, Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Мариана Миланова, Лилия Гелева, Пепа Николова, Стефан Германов, Виктория Николова и Костадинка Аратлъкова (студентки от НАТФИЗ)”, се казва в прессъобщението на театъра.

Юбилейното представление на „Господин Балкански” съвпада й с рождения ден на Георги Данаилов.

„За шейсетгодишнината на Георги Калоянчев написах пиесата „Господин Балкански“, която има живот и до ден-днешен. Разбира се, заслугата е на Алеко, но с премиерата на тази пиеса бе свързано нещо знаменателно. Важни партийни ръководители от по-младата генерация бяха посетили един от предпремиерните спектакли и направили забележка на Станислав Стратиев, тогава директор на Сатиричния театър, че в текста прекалено много се хулят философите и учените глави. Така беше. Ганьо Балкански никак не ги обича. Но, разбирате ли, това можело да бъде в услуга на някои хора, тъй като и без туй в ЦК, а и в Политбюро, имало настроения срещу по-ерудираните, по-научните кадри в партийното ръководство”, разказва Данаилов в „Доколкото си спомням”.

Георги Данаилов е потомък на известен свищовски род, внук е на акад. проф. Георги Данаилов. Роден е на 8 януари 1936 г. в София, но през 1950 г. семейството му е интернирано и се връща в Свищов. Завършва и преподава химия, но с литература се занимава от студентските си години. Голяма популярност получава още с първите си книги: „Деца играят вън“, „При никого“, „Убийството на Моцарт“, „До Чикаго и назад, 100 години по-късно“. Автор е на много пиеси и филмови сценарии: „Хирурзи“, „Похищение в черно“, „За къде пътувате?“, „А сега накъде?“ (заедно с Рангел Вълчанов), „Лагерът“ (заедно с Георги Дюлгеров).
Световно признание и литературни награди получава и с последните си литературни творби „Къща отвъд света“, „Спомени за градския идиот“, „За Жан Жак Русо“ (есе), „Усмивката на Пан“ (есе за Стефан Гечев), „Доколкото си спомням“ (в три части), „Весела книга за българския народ“.

Книгите на Георги Данаилов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …