Начало / Свят / Вилата, вдъхновила Лорънс Дърел за „Александрийски квартет“, ще бъде съборена

Вилата, вдъхновила Лорънс Дърел за „Александрийски квартет“, ще бъде съборена

Вилата, вдъхновила писателя Лорънс Дърел за неговата тетралогия „Александрийски квартет“, ще бъде съборена, съобщи mhpbooks.com. Дърел, брат на известния естествоизпитател и също писател Джералд Даръл, е живял във въпросната вила в Александрия, Египет, между 1942 и 1956 г. Обитавал е последния етаж на вила „Амброн”.

Абделазиз Ахмед Абделазиз , строител и собственик на имота, казва, че е получил разрешение от съда  да разруши сградата още през март 2013 . Той разбирал, че вилата има историческа стойност и е част от архитектурното наследство на Александрия, но е убеден, че защитниците на културния паметник  са имали достатъчно време да откупят сградата му.
Абделазиз иска да запази паметта на писателя , но „бизнесът си е бизнес”.

„Вила Амброн днес е неликвиден актив, който може да се превърне в много по-обещаваща сфера за развитие”, заявява собственикът .

По време на Суецката криза Лорънс Дърел напуска Египет завинаги. Малко преди да напусне страната, той се развежда със съпругата си Ева Коен. Скоро след това, през 1957 г., излиза „Жюстин“ – първата от 4-те части, съставляващи „Александрийски квартет“. Тетралогията е смятана за едно от най-важните произведения на ХХ век. Дърел представя любовта през 4 различни гледни точки. За изготвянето на книгите, авторът използва мотиви на Айнщайн и Фройд. „Александрийски квартет“ е достъпна и в родните книжарници.
Освен с тази си творба, Лорънс Дърел (1912-1990 г.) е известен и с дългата кореспонденция, която си разменя с Хенри Милър. Двамата си пишат в продължение на 45 години. Дърел е бил и успешен драматург.

Фото: architecturelab.net

„Александрийски квартет“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …