Начало / Критика / Типовете писатели според Езра Паунд

Типовете писатели според Езра Паунд

„Не обръщайте внимание на критиката, идваща от хора, които никога в живота си не са написали значима книга“, съветва през 1913 г. Езра Паунд поетите в свой списък с наставления за начинаещи. Повече от две десетилетия по-късно – през 1934 г.,  американският модернист отсява 6 типа писатели. Ето ги и тях, публикувани от сайта brainpickings.org.

Паунд пише:

„Когато започнете да търсите „чисти елементи“ в литературата, ще разберете, че литература е създадена от следните класи личности:

1. Откриватели. Хора, които са открили нов метод в писането, или чието творчество е първият пример за даден нов метод.
2. Майстори. Хора, които обединяват няколко метода на писане и ги прилагат еднакво добре или дори по-добре от откривателите.
3. Разредители. Хора, подобни на вече изброените, но които не могат да вършат работата толкова добре.
4. Добри писатели без забележителни качества. Хора, които са имали късмета да се родят в период, в който литературата в дадена страна е в добро състояние или са се захванали с актуален, „здравословен“ жанр. Например автори, които са писали сонети по времето на Данте, такива, които са писали строфи по времето на Шекспир или французи, писали романи, след като Флобер им е показал как.
5. Художествени писатели. Това са хора, които не са открили нищо ново, но са специализирали в една определена част от писането. Те не могат да бъдат наречени велики или такива, които дават пълна картина на живота или на епохата.
6. Писатели, които стартират мании.

„Докато читателят не опознае първите два типа, той няма да знае за какво наистина става въпрос. Може да знае какво харесва. Може да бъде компетентен любител на книги, които да подрежда в красиви библиотеки, но никога няма да може да оцени истинската стойност на една книга за другите и ще бъде объркан, когато трябва да даде мнение за книга, писана преди 80 или 100 години“.

Езра Паунд (1885-1972) е американски поет, музикант и критик, представител на модернизма от началото на 1920-те, с когото най-често бива свързвано Изгубеното поколение. Допринася към поезията, като развива имажисткото движение( Имажизмът призовава за завръщане на поезията към нейните класически ценности, подчертава необходимостта от яснота, прецизност и пестеливо използване на езика). Неговите най-известни творби са стихосбирката „Ripostes” (1912), стихотворението „Hugh Selwyn Mauberley” (1920) и незавършеното „The Cantos” (1917-1969)  От началото на ХХ век, работи в Лондон и Париж като редактор на няколко американски литературни списания. Когато заживява в Италия става привърженик на фашизма. Хванат е от американски войски по време на Втората световна война, обявен за луд и прекарва в затвора 12 години. Също е бил ревностен антисемит. След като излиза от затвора живее в Италия до края на живота си.

Свързани заглавия
Дъщерята на Езра Паунд съди фашистка организация

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …